Društvo

Požarevac dobio od EU vozilo za prevoz vakcina

vozilo za prevoz vakcina
Foto/ T.Spasojević vozilo za prevoz vakcina ZZJZ Požarevac
Zavod za javno zdravlje Požarevac prošle nedelje je zajedno sa ostalim Zavodima  iz mreže Srbije dobio namensko vozilo za transport vakcina i drugih medicinskih sredstava čime će se rešiti ozbiljan logistički problem, jer su dosad vozila morala da se iznajmljuju.

Evropska Unija je donirala 26 vozila koja su raspoređena u 24 zdravstvene ustanove širom Srbije.

Ovo vozilo smo dobili kao donaciju  od Evropske Unije u saradnji sa Ministarstvom zdravlja. Vozilo sadrži frižider i zamrzivač koji održava nisku  temperaturu koja je neophodna da vakcine i druga medinska sredstva odvezemo u Domove zdravlja koje pokriva naša ustanova na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga.Vakcine od momenta pravljenja do momenta davanja korisniku moraju da stoje na određenoj niskoj temperaturi da bi se ispoštovao taj  hladni lanac.“ – rekla je direktorka Zavoda za Javno zdravlje Požarevac dr  Ana Jovanović u izjavi za Boom93.

zamrzivač u vozilu za prevoz vakcina
Foto/T.Spasojević  vozilo za prevoz vakcina zamrzivač/ frižider

Vozila je kao donaciju Evropske unije dodelio šef njene misije u Srbiji Emanuel Žofre, simbolično uručivši ključeve direktorima Zavoda na svečanosti koja je priređena tom prilikom. Donacija je vredna više od pola miliona evra i nabavljena je iz poreskih izdvajanja građana zemalja EU, navedeno je na svečanosti koja je priređena tom prilikom.

vozilo za prevoz vakcina
Foto/ T.Spasojević namensko vozilo za prevoz vakcina i med. sredstava

Vozila su se do sada iznajmljivala, a transport vakcina vršio je institut Torlak.

Ovom prilikom Jovanović se zahvalila Ministarstvu zdravlja koje je prepoznalo potrebe i ovo vozilo dodelilo Zavodu za javno zdravlje Požarevac, kao i EU na ovoj značajnoj donaciji koja će u velikoj meri olaškašati rad i prevoz medinskih sredstava do najudaljenijih Domova zdravlja  sa teritorije koju pokriva ovaj regionalni zavod.

Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend