93 sekunde Društvo

Zbog epidemije prepolovljen broj učenika u domu (VIDEO)

Sa početkom nove školske godine počelo je i useljenje u đačke domove. Međutim za razliku od prethodnih godina u njima je manje učenika, primenjuje se kombinovani program usklađen sa radom škola i propisanim epidemiološkim merama.

Vidoje Vukašinović, direktor Poljoprivredne škole u Požarevcu koja u svom sastavu ima i dom učenika kaže da pošto se škola odlučila za kombinovani model nastave, učenici jedne nedelje idu u školu, a druge su kod kuće, i u domu su se prilagodili ovom modelu.

Vidoje Vukašinović, direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika

“U domu su bili smešteni svi učenici, pa je Ministarstvo prosvete zbog velike koncentracije učenika 3. septembra donelo dopunsko uputstvo o načinu smeštaja učenika u domovima. Mi smo dobili da od 174 učenika 50 posto jednu nedelju treba da ide kući, a jednu nedelju ostaje u domu. To smo ispoštovali, malo su grupe pomerene, da bi učenici imali i praksu i vežbe, jer vežbe i praksu učenici rade neposredno“, kaže Vukašinović.

Boom93/M.Veljković Soba u učeničkom domu

Budući da se škola odlučila za kombinovani model nastave i učenički dom je prilagođen ovom modelu. Pola stanara je jedne nedelje u domu, a druga polovina je kod kuće.

„Posle se samo zamene, njih njihovi kreveti i sobe čekaju, znači samo da bude manja koncentracija učenika u domu i u popodnevnim satima i u slobodno vreme i to je jako dobra mera. Manja je koncentracija učenika, nije gužva u restoranu, mada smo preduzeli sve mere, pregradili  stolove“, navodi direktor škole.

Boom93/N.Stojićević
Restoran u učeničkom domu

On ističe da su preduzete sve mere kako ne bi došlo do širenja i prenošenja virusa u domu.

„Vodimo računa pre svega o bezbednosti kako se zarazna bolest ne bi u domovima širila i prenosila. Takođe, organizovana je soba koja je odvojena za slučaj da se pojavi infekcija kod nekog učenika on se izoluje u tu sobu, pozivaju se roditelji koji potpisuju izjavu da će dete voditi na pregled. Ukoliko se utvrdi da dete ima kovid onda se preduzimaju mere, leči se i kad se izleči i dobije negativni nalaz onda tek može da se vrati u dom“, navodi Vukašinović.

Boom93/M.Veljković

I deca i zaposleni u domu su u obavezi da nose maske kako bi u svakom trenutku bili zaštićeni od virusa, a kako dodaje direktor, prva nedelja ove neobične školske godine je protekla dobro i za sada nema nijednog učenika, a ni zaposlenog sa simptomima koronavirusa.

 

 

 

 

Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend