Društvo

Zbog koronavirusa osuđenice sa porodicama kontaktiraju i putem društvenih mreža

Usled smanjenog broja poseta u zatvorima zbog epidemije koronavirusa osuđenice u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu, za kontakt sa članovima porodica koriste i programe Skajp i Viber, a sve u cilju dodatne psihosocijalne podrške tokom epidemije.
ilustracija/pixabay

Video komunikaciju, za sada, pored osuđenica u KPZ za žene u Požarevcu, koriste osuđenici u zavodima u Sremskoj Mitrovici, Nišu, Pančevu, Padinskoj skeli, Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu i okružnim zatvorima u Beogradu i Kragujevcu, zatim štićenici u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu i KPZ za maloletnike u Valjevu.

Za ovu vrstu kontakta se koriste uređaji tablet koje je zavodima donirala nemačka nevladina organizacija „Help“, dok osuđenici u KPZ u Pančevu koriste postojeće računare.

Zaposleni u Službi za tretman od marta za osuđena lica sprovode pojačanu psihosocijalnu podršku koja je od ključnog značaja za svaku stresnu situaciju, a ovaj vid kontakta će im pomoći da se umanji briga za članove njihovih porodica. Od izbijanja epidemije, osuđenicima u svim zavodima su omogućeni duži boravci na svežem vazduhu i češći telefonski kontakti sa članovima porodice.

Od velikog značaja za prevenciju zaraze koronavirusom je i to što su u svim zavodima smanjene posete osuđenicima.

Kako je ranije za Boom 93 rečeno iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, ova Uprava od 11. marta sprovodi pojačane mere prevencije kako bi se sprečilo širenje virusa korona. Posle uvođenja zabrane poseta, one su ponovo dozvoljene 12. maja uz striktnu primenu zaštitnih mera. Posete se odvijaju uz prethodno merenje temperature licima koja dolaze u posetu, prolazak kroz dezo barijere, dezinfekciju ruku i obavezno korišćenje zaštitnih maski i rukavica, a za pritvorenike i osuđenike su obezbeđeni i zaštitni viziri.

Kao dodatnu meru prevencije, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je u junu svim zavodima u Srbiji obezbedila 10.000 brzih testova za detekciju antitela virusa korona za lica lišena slobode.

Takođe, od 11. marta sva novoprimljena lica u zavodima su izdvojena u manjim sobama, u periodu od dve nedelje tokom kojeg su pod pojačanim zdravstvenim nadzorom i nemaju kontakte sa drugim licima u zavodu.

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend