Društvo

Zdravstvena uputstva za putnike koji stižu u Srbiju

Putnici koji stižu u Srbiju na graničnim prelazima dobijaju zdravstvena uputstva o kovid 19 - koji simptomi ukazuju na bolest, kako treba da se ponašaju, na koje brojeve telefona mogu da se jave ukoliko osete neke promene.
Pixabay/Ilustracija

Zdravstvene brošure dele se jer je epidemiološka situacija u zemljama u okruženju u ovom momentu nepovoljnija nego u Srbiji.

Držani sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić kaže da su ista uputstva deljena i u prvom piku, da su se odlučili na taj korak jer je sada Srbija u najstabilnijem epidemiološkom statusu u odnosu na zemlje okruženja.

“Uputstva sadrže sve podatke koji su neophodni za građane koji se vraćaju u zemlju – koje su manifestacije bolesti, koje su simptomi na osnovu kojih treba da se jave u kovid ambulantu, na koje brojeve telefona mogu da se informišu i da urade testiranja”, pojasnio je Vekić za Pink.

On je naveo da je epidemiološka situacija u Srbiji, što se tiče virusa korona, stabilna, da je juče na 8. 646 testiranih bilo 106 pozitivnih, ali da ne sme biti opuštanja.

“Virus je oko nas i dalje smo izloženi njegovom uticaju i svaka nepažnja i nepoštovanje propisanih mera će ugroziti naše zdravlje, ali zdravlje naših članova porodice i radnog okruženja”, rekao je Vekić.

Neophodna je i dalje jaka disciplina jer, kako je rekao, svaka nepažnja može na dnevnom nivou da podigne nivo novoobolelih.

Apelovao je da se poštuju preporučene mere – nošenje maski, distanca i higijena ruku i prostora.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend