Društvo

Zdravstvenim radnicima u kovid sistemu isplata za dežurstvo, stimulacije i prekovremeni rad

Lekarima i medicinskim sestrama koji rade u kovid sistemu nakon problema koji je nastao sa isplatama,  sada se isplaćuje maksimalam broj sati koji je moguć za dežurstvo, ali i stimulacije i prekovremeni rad, rekao je minister zdravlja Zlatibor Lončar.
ilustracija/pixabay

Kako je rekao problem je nastao pre oko mesec dana prilikom isplata radnicima koji su radili sa pacijentima pozitivnim na koronavirus.

“Lekari van kovid sistema koji rade sa pacijentima koji nisu korona pozitivni mogli da dežuraju po 24 sata što je, kaže, prepoznato u zakonu i statutu zdravstvene ustanove, te da je dežurstvo nedeljom nešto više od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, a subotnje dežurstvo nešto manje”, naveo je Lončar.

Zato je kako je naveo minister, u jednom momentu nastao problem, jer su mogli da isplate novac za dežurstvo zaposlenima van kovid sistema, a da je nastao zakonski i birokratski problem isplate zaposlenima u kovid sistemu za dežurstvo, jer lekari i sestre koji rade u kovid sistemu ne mogu da rade u skafanderima duže od četiri sata i nakon toga moraju da prave pauzu.

“Faktički, zaposleni u kovid sistemu nije dežurao tih 12 ili 24 časa, nego je radio četiri sata, pa odmarao, pa radio, ali to smo rešili tako da se ljudima koji rade u kovid sistemu isplati maksimalan broj sati koji je moguć za dežurstvo, i ne samo to, nego i stimulacija i prekovremeni rad”, kaže Lončar.

On je nakon otvaranje nove laboratorije “Vatreno oko” u Nišu poručio das u medicinski lekari heroji našeg doba I da koliko god d aim država isplati novca, da to nijre dovoljno za sve ono što oni u ovoj situaciji rade.

 

 

Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • To kod nas u Mladenovcu za srednji kadar nije Samo se gleda lekarima da se ne zakine a oni bez nas ne mogu ama bas nista!

%d bloggers like this:
Send this to a friend