93 sekunde Društvo

Žegarac: Žene su se malo više pokrenule nakon korone (VIDEO)

Foto;privatna arhiva
Punih osam sezona, instruktorka akvabika, Katarina Žegarac Ilić vodi trening aerobika u vodi i ocenjuje da je ova godina bila posebno uspešna.

Katarina Žegarac Ilić, po struci profesorka fizičkog vaspitanja  i ove sezone na bazenu držala je časove aerobika u vodi ili akvabik. Rekreacija koja je poslednjih godina sve popularnija, donosi sa sobom velike benefite, jer je dokazano da je vežbanje u vodi neuporedivo efikasnije nego u sali.

“Žene su se malo više pokrenule nakon korone. To je primećeno njihovim odzivom. Iako je objavljeno da su treninzi besplatni, mnogo je žena bilo spremno i da plati da bi imale svoje mesto na bazenu”, ističe Žegarac.

Foto: privatna arhiva

Prednosti akvabika u odnosu na druge fizičke aktivnosti su velike. Stručnjaci tvrde da efikasno smanjuje stres, jer je vežbanje u vodi idealna terapija za opuštanje i otklanjanje napetosti. S tim se slaže Katarina i ističe da vežbanje u vodi nema starosnu granicu i bezbedno je za sve uzraste.

“Ne postoji starosna granica za akvabik. Voda je jedno bezbedno mesto za vežbanje, rasterećuje zglobove, kičmu, mogu da vežbaju i stariji.”

Fizičku ativnost preporučuje svima, a vežbati treba svakodnevno. Kaže da je najbolje dnevno vežbati onoliko minuta koliko neko ima godina.

Fizička aktivnost je neophodna ne samo ženama, nego i muškarcima i svim uzrasnim grupama. Moramo da vežbamo 150 do 300 minuta nedeljno. Na primer, ako imate 40 godina, 40 minuta dnevno vežbate

Foto: privatna arhiva

Ističe da za rekreaciju uvek ima načina, te izgovor za vežbanje ne može da postoji. Čim naučite kako da radite na sebi i počnite to i da primenjujete, kako vežbanjem na spoljašnjem tako i unutrašnjem izgledu, zaključuje Žegarac.

 

Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend