Društvo

Zelena pijaca u Šumadijskoj se renovira, gradu potrebna i zatvorena pijaca

Zelena pijaca „Stari Mlin“ na uglu Šumadijske i ulice Lole Ribara trenutno  je zatvorena zbog renoviranja. Planirano je da se prostor  asfaltira i postavi 25 novih tezgi sa nadstrešnicom. Završetak radova očekuje se u narednih 10 dana tj do prve polovine novembra. Zakupci tezgi koji su prodavali poljoprivredne proizvode na ovoj pijaci privremeno su razmešteni na pijace „Krug“ i „Pionirski trg“.
Foto /T.S. renoviranje pijace u Šumadijskoj ulici

Renoviranje  pijace  za prodaju poljoprivrednih  proizvoda u Šumadijskoj ulici je investicija  JKP Komunalne Službe, a po rečima direktora ovog preduzeća, Slobodana Jovića, vrednost radova je nešto preko 1.500.000,00 dinara a izvođač radova je preduzeće  PD Neimar put doo, Salakovac.

Planirano je da se postavi 25 novih tezgi, a sve tezge će imati svoje nadstrešnice  i svaka tezga će biti obeležena. Svi zakupci su privremeno premešteni na slobodna mesta u okviru pijaca Krug i Pionirski trg a dva zakupca neće raditi dok traje renoviranje pijačnog prostora.

„Mi nismo u situaciji da građanima Požarevca pružimo zatvorenu pijacu ali zato činimo sve da onim čime raspolažemo danas ima sve moguće uslove i bude u funkciji, tezge će imati nadstrešnicu jer je pijaca na otvorenom i traži se da kvalitet usluga bude na nekom većem nivou“.

Foto/T.S. rasčišćavanje prostora pijace

Jović ističe da je gradu kao što je Požarevac neophodna zatvorena pijaca ali da tu investiju ne može da iznese JKP Komunalne službe već Grad treba da prepozna značaj zatvorene pijace i investira u taj projekat.

„ Mislim da ćemo uspeti u tome da Grad tj lokalna samouprava  shvati da  grad veličine Požarevca treba da ima zatvorenu pijacu. Da li će to biti Krug ili ova pijaca „Stari mlin ili se odluče za „Pionirski trg“, glavno je i vrlo bitno da grad dobije zatvorenu pijacu. Krajnje je vreme da se razmišlja i o tome. To ne može da bude investicija  JKP komunalne službe, nego kao i u celoj Srbiji to treba Grad da investira da se uradi projekat zatvorene pijace.“- naglasio je direktor JKP Komunalne službe Požarevac.

Učešće pijaca, tj zakupa tezgi i pijačnine u ukupnom prometu i prihodu preduzeća JKP komunalne slube je nekih 20%.

“Zakupci tezgi plaćaju pijačninu i zakup tezgi uglavnom na mesečnom nivou. Postoji i cenovnik zakupa na dnevnom nivou, pijačnina plus zakup tezge za dnevno korišćenje daje konačnu cenu koja postoji. Ta cena je doneta skoro za dnevni zakup jer bilo je učestalo da ljudi koriste tezge i onda bi normalno pao broj zakupaca tezgi na mesečnom nivou, tako da smo stavili u istu ravan sve korisnike da to bude podjednaki teret isti za one koji su u zakupu i za one koji misle da mogu da koriste dnevni zakup.”-rekao je Jović.

U nadležnosti preduzeća JKP Komunalne službe je i pijaca u Kostolcu.

 

Tatijana Spasojević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Dokle da se delimo na građane prvog, drugog, trećeg reda ? Ako JKP Požarevac nije imalo dovoljno para da se ova pijaca stvarno uredi – da bude pokrivena, zatvorena pijaca, zašto to nije urađeno u dogovoru sa Gradom ?! A i do sada je ova pijaca bila u zapećku – kada pada kiša bolje je ne ulaziti jer se voda sliva na kupce, sanitarna kontrola kao da i ne postoji – tu se prodaje sirovo živinsko meso, riba, sir, mleko, jaja > na tezgama, a često i oko same pijace ! Takođe, često vidimo prodavce koji na tezgama prodaju suho mesnate proizvode – verovatno šverc iz inostranstva ! To nadležni ne vide, ili, možda još gore – prećutno se stavlja se novac u džep !

%d bloggers like this:
Send this to a friend