Društvo

Zelić: Do sada 362 neželjene reakcije

Boom93/MMV

Od tog broja, najviše je na vakcinu “Fajzera” 145, 130 “Sinofarm”, 86 neželjenih reakcija na “sputnjik” i jedna neželjena reakcija za koju se ne zna od koje je tačno vakcine, rekao je Zelić. Najčešće su neželjene reakcije imale osobe od 45 do 64 godine starosti, i to češće žene, navodi Zelić i dodaje da stariji retko imaju neželjene reakcije što se, kaže, uklapa i u svetske trendove.

“Ovo ne treba da nas zabrine, neželjene reakcije su one koje smo očekivali, prolaze kratko, za do tri dana, najčešće je reč o povišenoj temperaturi, bolu u mišićima, zglobovima, glavobolji, mučninama”, rekao je Zelić i istakao da za sada nije bilo težih reakcija, a tri puta reakcije su zahtevale hospitalizaciju.

Zelić je naveo da je vakcina “Astra Zeneke” proverena i da može da se krene sa masovnom vakcinacijom, dodavši da je koordinisanim timskim radom, u kratko roku izdato rešenje, uvozna dozvola i sertifikat za tu vakcinu. Sve vakcine su, pa i ova, kontrolisane od srpskih stručnjaka, naglašava Zelić.

Ukazuje da je Batut procenio da je optimalno da se druga vakcina “Astra Zeneke” primi 12 nedelja posle prve doze, jer je to, dodaje, optimalno za maksimalan efekat. Vakcina se čuva na temperaturi od dva do osam stepeni i njen krajni efekat je da izazove imuni odgovor stvaranjem antitela i spreči razvoj težeg oblika kovida, naveo je Zelić i dodao da vakcinu mogu da prime stariji od 18 godina i da se ispituje da li bi mogla i za decu.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend