Društvo

Zgrada nekadašnjeg radio Požarevca vraćena vlasnicima, šta će biti sa fonotekom?

Foto: Boom93/MMV
Postupak restitucije za zgradu nekadašnjeg radio Požarevca je završen.

Kako nam je rečeno u gradskoj upravi Požarevac nakon završetka ovog procesa restitucije lokalna samouprava počela je sa iseljenjem prostorija.

Preostala oprema od ugašenog radio Požarevca se nosi u skladišni prostor grada koji se nalazi u krugu nekadašnje “Fabrike Šećera”.

Fonoteka od oko 10 000 ploča, audio zapisa i traka kao i celokupna arhiva biće odneta u skladišni prostor Narodne biblioteke u Požarevcu.

Prema podacima Agencije za restituciju proces vraćanja ove zgrade pokrenuli su naslednici Stanojla Novakovića, Dragoslav Novaković i Gordana Nikolić 2012. godine.

Podsetimo da je više od 39 godine ovu zgradu koristio Radio Požarevac od osnivanja 1977. godine pa sve do svog gašenja krajem 2016. godine.

Više o podnetim zahtevima u gradu možete pogledati OVDE.

Marko Veljković

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Odličan članak,bravo Markoni!

    Grad bi trebalo da sve snimke i dokumentaciju uskladišti u Arhivi Požarevca,što se tiče ploča i ostalih snimaka,mogu se digitalizivati,deo ploča bi trebalo pokloniti i radiju BOOM 93,pošto je jedan od najslušanijih radija,deo ploča iz oblasti narodne i izvorne muzike se može pokloniti i radijima sa naše teritorije koji puštaju takvu vrstu muzike.
    Grad bi mogao da napravi i play platformu,gde bi ljubitelji muzike mogli da kupe uz simboličnu doplatu određene pesme u MP3 formatu,čisto da se zaradi kinta za očuvanje arhive Radio Požarevca. To su neke od ideja!

%d bloggers like this:
Send this to a friend