Društvo

ZZJZ: Bez novih slučajeva u Požarevcu. Ima dovoljno PCR testova

U Zavodu za javno zdravlje u Požarevcu je rečeno da je na području Braničevskog okruga od juče nije bilo povećanja u broju novih zaraženih koronavirusom, osim u Malom Crniću gde su evidentirana dva nova slučaja. Kako kaže direktorka Ana Jovanović, PCR testova ima dovoljno.
Boom93/U.Urošević (arhiva)

Barem što se Braničevskog okruga tiče, u poslednja 24 sata situacija sa širenjem koronavirusa izgleda relativno stabilno. U Požarevcu nema novih slučajeva, a među ostalim opštinama novi slučajevi su potvrđeni samo u Malom Crniću gde je do sada evidentirano ukupno 4 zaraženih.

Direktorka ZZJZ u Požarevcu, Ana Jovanović kaže da PCR testova ima dovoljno.

„PCR testove koje mi radimo u ‘vatrenom oku’ uzimamo za komercijalne usluge i medicinske usluge, ali u skladu sa protokolima koji su propisani. Ne testiraju se svi, već po novim algoritmima samo oni koji imaju epidemiološku indikaciju, odnosno oni koji su bili u kontaktu i imaju respiratorne tegobe“, kaže ona.

Jovanović navodi da je zastoj postojao  prošle nedelje u periodu od dva do tri dana, ali da je to sada regulisano i nestašica nema.

U RFZO navode da u Srbiji trenutno na zalihama ima oko 170.000 testova na koronavirus, a da bi do petka bi trebalo da stignu i nove količine.

To je danas izjavila direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Ona je gostujući na TV Pink kazala da ne postoji problem sa njihovom nabavkom, da testova ima dovoljno i da se na svake dve nedelje poručuju nove potrebne količine.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend