Društvo Ekonomija

Ana Brnabić: I 2021. godina teška i puna izazova

Foto: FoNet
Naš cilj u 2020. bio je da nađemo "dovoljno dobar balans" između zdravlja građana, zaštite zdravstvenog sistema i privrede, kao i mentalnog zdravlja nacije - a to ćemo morati da radimo sigurno do polovine, a možda i do kraja ove godine, jer sve zavisi od procesa imunizacije u Srbiji ali i okruženju, rekla je danas premijerka Ana Brnabić.

Drugi smo u Evropi po broju vakcinisanih i prvi prema broju revakcinisanih – takav uspeh do skora nismo mogli da zamislimo, a da nije u pitanju sport ili muzika, rekla je Brnabić na predstavljanju “Sive knjige” preporuka za poboljšanje uslova poslovanja organizacije NALED.

Brnabić je ocenila da je Srbija, zahvaljujući reformama koje su otpočele još 2014. godine, uspela da “izgura” izazove pandemije u prošloj godini, u oblasti zdravstva kao i u oblasti privrede, navodeći da postoje dva neposredna razloga za takav uspeh – pravovremene mere podrške privredi i građanima, kao i digitalizaciju. Govoreći o perspektivama Srbije u 2021. godini, naglasila je da se mere podrške privredi i građanima nastavljaju, podsetivši da je sa nedavno usvojenim trećim paketom, ukupna vrednost pomoći dostigla “neverovatnih osam milijardi evra”.

“U ovoj godini čekaju nas veliki izazovi, ali i ambiciozni planovi – ne planiramo samo da se borimo sa koronom, već da nastavimo sve ono što smo planirali pre korone jer Srbija ne sme da stane”, poručila je Brnabić. Prema njenim rečima, u naredna dva meseca treba očekivati dalje korake u digitalizaciji zdravstva, odnosno uspostvljanje elektronskog zdravstvenog kartona, uputa i bolovanja. Kada je reč o digitalizaciji u oblasti zapošljavanja i rada, najavila je proširenje obuhvata digitalne prijave sezonskih radnika na oblast turizma i građevine.

Dodala je da će uskoro početi i rad na “kompleksnom” Zakonu o nestandardnim radnim odnosima. “Jedna od ključnih reformi u narednom periodu je uvođenje socijalnih karata – tu ne smemo da omašimo i pogrešimo, to je za najugroženije stanovnike”, naglasila je Brnabić. “Uz sve što sam nabrojala, nastavljamo izgradnju putne, železničke, obrazovne , zdravstvene infrastrukture, pa se nadam da ćemo na kraju 2021. ponovo reći da je Srbija jedna od najuspešnijih zemalja Evrope”, zaključila je Brnabić.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend