Ekonomija

APR: Redovni godišnji finansijski izveštaj preduzetnika čine i Bilans stanja i Bilans uspeha

Agencija za privredne registre (APR) objavila je danas da redovni godišnji finansijski izveštaj preduzetnika za 2020. godinu, nezavisno od veličine u koju se preduzetnik razvrstao na osnovu podataka iz finansijskih izveštaja za 2019, a na osnovu mišljenja Ministarstva finasija, čine Bilans stanja i Bilans uspeha.

Ovo znači da na opisani način te izveštaje mogu da dostave i preduzetnici koji primenjuju medjunarodne računovodstvene standarde, bez obzira da li se radi o regulativi koja je opredeljena veličinom preduzetnika ili o “višoj” regulativi koju je on sam odabrao da primenjuje, objavio je APR na svom sajtu.

Istaknuto je da će APR obezbediti dostavljanje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za te kategorije preduzetnika odmah po okončanju postupka prijema podataka za statističke potrebe za 2020. godinu, odnosno početkom marta.

S tim u vezi, APR poziva sve preduzetnike, koji primenjuju medjunarodne računovodstvene standarde, a nameravaju da svoje finansijske izveštaje za 2020. godinu sastave i dostave u užem setu da, u ovom momentu, dostave samo zahtev Podaci za statističke potrebe, dok će zahtev Redovni godišnji finansijski izveštaj koji čine Bilans stanja i Bilans uspeha, moći da dostave posle 1. marta 2021.

S druge strane, APR i dalje će omogućavati tim preduzetnicima, ukoliko to žele, da finansijski izveštaj sastave i dostave na širem setu obrazaca (Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o ostalom rezultatu, Izveštaj o tokovima gotovine i Izveštaj o promenama na kapitalu) i to ili istovremeno sa Podacima za statističke potrebe (do 1. marta) ili odvojeno od tog izveštaja (nakon 1. marta ove godine).

Preduzetnici koji su već dostavili redovni godišnji finansijski izveštaj, koji sadrži širi set obrazaca, zajedno sa Podacima za statističke potrebe, mogu, ukoliko to žele, da na imejl adresu finizvestaji@apr.gov.rs podnesu zahtev za odustanak od dela zahteva koji se odnosi na redovni godišnji finansijski izveštaj, na osnovu kojeg će im biti omogućeno (nakon 1. marta) da dostave novi finansijski izveštaj koji čine samo Bilans stanja i Bilans uspeha.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend