Društvo Ekonomija

Autobuski prevoznici dobiće pomoć od oko 25 miliona evra

Pixabay/ilustracija
Sektor prevoza putnika je prošle godine dobio značajnu pomoć države, a sa novim paketom pomoći za 2021. može računati na finansijsku podršku od još oko 25 miliona evra, rekao je Tanjugu direktor Poslovnog udruženja "Srbijatransport“ Goran Aleksić.

On je izrazio zahvalnost ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavu Momiroviću i predsedniku Privredne komore Srbije Marku Čadežu za razumevanje koje su pokazali za prevoznike predlažući meru podrške od 600 evra po autobusu, u narednih šest meseci.

– U Srbiji ima oko 7.000 vozila kod 795 privatnih prevoznika koji su obuhvaćeni ovom merom koja će im mnogo značiti, jer se radi o 25 mil EUR – rekao je Aleksić.
On je precizirao da su gubici sektora prevoza zbog korona krize prošle godine iznosili oko 200 mil EUR.
– To nije dovoljna pomoć, ali je izuzetno značajna u ovom trenutku i prevoznici su zahvalni, jer su pre svega institucije prepoznale važnost ovog sektora. Prošle godine je pomoć kroz neto zarade u pet meseci izosila oko 12 mil EUR, odloženi porezi i dopriosi na zarade, kreditne šeme, odlaganje plaćanja poreza i lizinga, sve zajedno je veoma značajna pomoć za sektor javnog prevoza putnika – ocenio je Aleksić.
Prema njegovim rečima, zaposlenost u sektoru prevoza putnika je očuvana uprkos nedostatku posla, a čak ne postoji ni ranije izražen problem nedostatka vozača, jer su se mnogi vratili iz EU zato što ni tamo nije bilo posla.
– Kad svi problemi prođu, a imajući u vidu vakcinaciju nadamo se da će se s kraja godine ili na jesen uspostaviti regularan poslovni ambijent, doći će do povećanje posla i svakako će doći do odliva jednog broja vozača – rekao je Aleksić.
Na pitanje kako će prevoznici rešiti nedostatak sredstava za poslovanje nakon krize, rekao je da će morati da deo toga sami nadoknade.
– Očekivani gubitak samih prevoznika je 90 mil EUR. Razliku će sami prevoznici morati da nadomeste iz svojih rezervi i uzimanjem kredita – rekao je Aleksić.
Smanjenje akcize na dizel gorivo
On je najavio inicijativu Srbijatransporta da se nakon krize smanji akciza na dizel gorivo na nivo koji postoji u EU, čime bi se obezbedila sredstva za popravljanje uslova poslovanjaa u sektoru prevooza putnika.
– Ja ću vas podsetiti da je pre korone sektor javnog prevoza putnika bio u veoma teškoj situaciji zbog velike starosti vozila, vrlo niskih plata i drugih problema u poslovanju, te je neophodno da se u narednom periodu razmotri uvođenje nekih mera u ovom sektoru. Zato smo mi predložili uređenje akcize na dizel gorivo koja bi bila na istom nivou koji plaćaju prevoznici u EU – rekao je direkotor Srbijatransporta.
Aleksić je objasnio da prevoznici u EU plaćaju akcizu koja iznosi 39 dinara po litru, dok naši plaćaju 50 dinara po svakom natočenom litru dizela.
On je dodao kako će Srbijatransport predložiti Vladi Srbije da se usaglašavanje akciza postigne postepeno u narednih nekoliko godina.
– To će dovesti do toga da će se ostaviti određeni fiinasijski prostor prevoznicima da mogu investirati u vozila, povećati zarade zaposlenima i podignu kvalitet usluge, jer sve te mere i ove koje su sada donete i neke buduće će se odraziti na uslugu građanima – zaključio je Aleksić.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend