Ekonomija

Benzin i dizel u julu poskupeli pet dinara po litru

Prosečne maloprodajne cene benzina i dizela u Srbiji u prethodnih pet nedelja povećane su za oko pet dinara po litru, saopštilo je danas Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS).
Pixabay/ilustracija

Navedeno je da je srpsko tržište podjednako kao i ostala tržišta u regionu reagovalo na porast cene sirove nafte, koja je u prethoda tri meseca poskupela za oko 130 odsto.

Barel referentne nafte „brent“ je krajem aprila prodavan za oko 20 dolara, početkom juna za 40, a juče za oko 45 dolara.

„Dosadašnji deo 2020. se jasno može podeliti na dva perioda – prvi period pada cene nafte, od januara do kraja aprila, kada se cena strmoglavila za gotovo 50 dolara po barelu i drugi deo godine od kraja aprila do kraja jula kada je cena nafte povećana za oko 25 dolara po barelu“, istaklo je UNKS.

Dodaje se da je promena cene goriva takodje imala jasno razgraničena dva perioda.

Cene goriva u Srbiji su bile u padu sve do sredine maja, benzin je pojeftinio za oko 27 dinara, a dizel za oko 33 dinara po litri. Zatim je usledila jednomesečna stagnacija cena nakon čega su se promene na globalnom tržištu počele odražavati i na cene u Srbiji.

U medjuvremenu su povećane i akcize tako da su proizvodjači i uvoznici na račun dažbina morali da izdvoje dodatnih oko 1,30 dinara, navodi se u saopštenju UNKS.

Po njihovoj računici, ukupno povećanje prosečnim maloprodajnih cena benzina i dizela u tom periodu je iznosilo oko 11 dinara po litru.

Tečni naftni gas je prvo pojeftinio oko 17 dinara po litru, a posle je poskupeo za 7,60 dinara.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend