Ekonomija

Brnabić: Sve veći udeo informacionih tehnologija u ekonomskom rastu Srbije

Udeo informaciono-komunikacionih tehnologija (IКT) u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije na kraju prve polovine ove godine iznosio je šest odsto, dok je 2012. bio 2,4 odsto, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić. Brnabić i ambasadorka Кine Čen Bo prisustvovale su u Beogradu otvaranju Centra za inovacije i digitalni razvoj kompanije Huavej (Huawei).
Boom93/Marko Veljković

Taj centar će, po oceni Brnabić, značajno pomoći daljoj digitalizaciji u Srbiji u narednom periodu, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Ona je podsetila da je kao prioritet svoje vlade postavila pokretanje digitalne transformacije zemlje, kako bi srpska ekonomija postala zasnovana na inovacijama i kreativnosti.

„To doprinosi da se ekonomija mnogo brže razvija, da zemlja bude otpornija na sve izazove i promene, kvalitet života u Srbiji da bude bolji, a prilike za mlade veće. Danas, na kraju mandata, mogu da kažem da smo mnogo postigli“, rekla je premijerka.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara o eventualnom uticaju nekih tačaka Vašingtonskog sporazuma na odnose sa Huavejom, istakla da ni Srbija nije zainteresovana za nepouzdane tehnologije, već joj je interes da tender za uvodjenje 5G mreže bude otvoren i transparentan, uz poštovanje medjunarodnih standarda.
„Razumem sve intrige u okviru nekih tačaka Vašingtonskog sporazuma, ali naša delegacija nije imala nimalo lak zadatak. Predsednik (Aleksnandar) Vučić uspeo je da zadrži otvorena vrata sa svim partnerima, ne dovodeći Srbiju u nezavidan položaj da prekrši svoje norme“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, kad je u pitanju 5G mreža, moraju biti poštovani medjunarodni standardi, kao i svuda u svetu.

Brnabić je rekla da je o tome razgovarala i sa predstavnicima kompanije Huavej i da su obe strane „apsolutno isto“ razumele tačku sporazuma iz Vašingtona da Srbija mora da ima otvoren i transparentan tender za partnere, kada bude došlo vreme za 5G mrežu.

Čen Bo je kazala da se sveobuhvatno strateško partnerstvo Srbije i Кine neprekidno razvija, te da je saradnja u svim oblastima dovela do velikih i plodnih rezultata, što je doprinelo ekonomskom razvoju dve zemlje i konkretnu korist gradjanima.

„Drago mi je da Huavej u veoma otvorenom, poštenom okruženju aktivno širi saradnju sa partenima u Srbiji“, rekla je Čen.

Ona je dodala da digitalna industrija u Кini igra važnu ulogu u ekonomskom razvoju, te da je ta zemlja spremna da sa Srbijom, koja je sada u procesu digitalizacije, deli svoju tehnologiju i iskustvo.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend