Ekonomija

Danas ističe rok za odbijanje moratorijuma na otplatu kredita

Korisnici kredita koji ne žele da iskoriste novi moratorijum, odnosno pauzu u otplati, mogu o tome da obaveste svoje banke još danas.
Pixabay/Ilustracija

Banke u Srbiji imale su obavezu da ponude zastoj u otplati kredita i da na svojim portalima objave obaveštenje za klijente o moratorijumu koji se odnosi na kredite, dozvoljene minuse i kreditne kartice.

Kako je propisala NBS, obaveštenje je trebalo da sadrži informacije o početku primene i periodu trajanja moratorijuma, obračunu kamate, načinu otplate obaveza po prestanku moratorijuma, mogućim alternativnim načinima otplate, kao i primer iznosa obaveze pre i nakon moratorijuma, a klijentima je ostavljen rok od 10 dana da odbiju ponudu.

Dužnici koji će iskoristiti dodatnu pauzu od dva meseca u otplati ne moraju da se javljaju svojim bankama.

Klijent banke može da odbije ponudu o moratorijumu elektronskim putem, poštom, telefonom ili u poslovnim prostorijama banke/davaoca lizinga, i to u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi, ali i da odustane od moratorijuma tokom njegovog trajanja, zahtevajući to od banke na navedeni način ili uplatom dospele obaveze, navedeno je na sajtu NBS.

Izvršni odbor NBS doneo je 27. jula propis o dodatnom moratorijumu na otplatu obaveze po osnovu kredita, kreditnih proizvoda i lizinga.

Dužnicima je tim propisom omogućen još jedan zastoj u otplati obaveza prema bankama/davaocima lizinga, koje dospevaju od 1. avgusta do 30. septembra 2020. godine, kao i zastoj u otplati obaveza koje su dospele u julu ove godine, a dužnik ih nije izmirio.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend