Društvo Ekonomija

DRI: Većina ministarstava u Srbiji nije uspostavila propisan sistem interne revizije

Državna revizorska institucija (DRI) u Srbiji utvrdila je da je osam ministarstava u 2019. godini imalo uspostavljen propisan sistem politika, procedura i aktivnosti na ostvarivanju ciljeva interne finansijske kontrole, što čini njih 44 odsto, a da su kod dest ili 56 odsto utvrdjene odredjene slabosti.

“Najčešće slabosti su se odnosile na to da pojedina ministarstva nisu donela strategiju upravljanja rizicima ili akcioni plan, kao i da nisu utvrdila zadatke i rokove”, navela je predsednik DRI Duško Pejović predstavljajući izveštaj “Efikasnost uspostavljanja interne finansijske kontrole u ministarstvima” za 2019. godinu.

Pejović je podsetio da je obaveza uspostavljanja interne revizije za korisnike javnih sredstava propisana Zakonom o budžetskom sistemu 2009. godine kao i obaveze centralne jedinice za harmonizaciju pri Ministarstvu finansija.

“Nisu propisane nikakve kazne za one koji nisu uspostavili internu reviziju”, istakao je Pejović ocenio da nije dobro što ne postoje nikakvi mehanizmi za utvrdjivanje odgovornosti za nesprovodjenje propisa.

On je kazao da je 17 од 18 ministarstava u 2018. godini normativno uspostavilo jedinice interne revizije, medjutim nisu ih u potpunosti kadrovski upotpunili.

Kako je istaknuto u izveštaju DRI, tri ministarstva nisu imala ni jednog zaposlenog internog revizora, dok je osam ministarstava delimično popunilo tu jedinicu sa jednim ili dva revizora.

Samo sedam ministarstava ili 39 odsto njih od ukupnog broja u 2018. godini na propisan način uspostavilo je internu reviziju i zaposlilo tri ili više internih revizora.

DRI je dala preporuke Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da uspostavi sistem finansijskog upravljanja i kontrole, a Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da popuni radna mesta na poslovima revizije.

Ministarstvu sporta i omladine DRI je preporučila da nastavi sa formiranjem jedinice za internu reviziju, a centralnoj jedinici Ministarstva finansija da donese program i metodologija ocenjivanja kvaliteta rada interne revizije u ministarstvima.

Dobro uspostavljen sistem internih finansijskih kontrola, kako navodi DRI “mogao bi da spreči eventualne greške, prevare i zloupotrebe u poslovima i obezbedi trošenje sredstava poreskih obveznika na zakonit, ekonomičan i efikasan način”.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Znači,klasika,otima se! Kakva,bre,interna revizija,to su gluposti! Samo nezavisna eksterna forenzička revizija pod kontrolom Interpola!
    Mani me gluposti, “bandit” kontroliše “bandita”,pa ne biva to! Klasika, Tužilaštvo i Policija se prave ludi i ne reaguju, očigledno da ne kapiraju da ih narod plaća da sve bude po zakonu i Ustavu,i da štite narod,a ne uzurpatoru na vlasti! Naravno, Lustracija i za Tužilaštvo,Policiju i Sudove!

%d bloggers like this:
Send this to a friend