93 sekunde Društvo Ekonomija

Dronovima do preciznijih podataka na kopovima (VIDEO)

U ogranku „TEKO“ Kostolac uvedene su nove tehnologije merenja i praćenja rudarskih aktivnosti. U službi za rudarsko – geodetska merenja krajem 2019. godine oformljeno  je odeljenje za rad sa bespilotnim letelicama i nabavljena je potrebna oprema.
Boom93/Marko Veljković

Ovim letelicama se olakšava snimanje i mapiranje kopova i odlagališta. Podaci koji se na ovaj način dobijaju su visoke precinznosti  i obavlja se neuporedivo brže od snimanja na zemlji.

Goran Miloradović rukovodilac Službe za rudarsko–geodetska merenja kaže da je bespilotna letelica našla je svoju primenu za potrebe projektovanja, praćenja napredovanja rudarskih radova, stanja na deponijama uglja, odvodnjavanje i rekultivaciju.

„Ovom letelicom se mere povšrine deponija na osnovu čega se dobije digitalni model terena u odnosnu na neku nultu površinu. Nakon toga vrši se oduzimanje tog minimalnog dela terena i dobija se zapremina masa. Što se tiče rada sa letelicom preciznost i tačnost je mnogo veća nego što je bila ranije pošto stučnjak koji upravlja snima sa oko 50 metara i sada mogu da se obuhvate sve neravnine“ rekao je Miloradović.

Ova bespilotna letelica može da snimi do 70 hektara za samo jedan dan, za šta je ranije bilo potrebno više dana. U planu je nabavka modernije letelice koja  će dnevno snimati i do deset puta veće površine.

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend