Ekonomija

Elektronsko plaćanje javnih usluga prvi prioritet razvoja eUprave

Ukidanje uplatnica i omogućavanje elektronskog plaćanja svih javnih usluga, dostava dokumenta u eSanduče i elektronska razmena faktura biće prioriteti Saveza za eUpravu u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u naredne dve godine, koji će se naći na stolu nove Vlade Srbije, rečeno je danas na sednici Saveza za eUpravu.
Publicdomainpictures/Ilustracija

„Naš fokus u narednom periodu će biti realizacija veoma važnih infrastrukturnih projekata koji će dovesti do bržeg razvoja eUprave u Srbiji a to su, završetak Državnog data centra u Kragujevcu, povezivanje lokalnih samouprava na jedinstvenu informacionu-komunikacionu mrežu eUprave i uspostavljanje ePisarnice i eArhive, kako bi se u potpunosti digitalizovao rad javne uprave tj. kako bi se omogućili prijem, izrada i čuvanje elektronskih dokumenata“, izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihajlo Jovanović.

Dodao je da je od strateškog značaja i završetak Centralnog registra stanovništva i izrada Metaregistra, jačanje informacione bezbednosti i obuka službenika za rad u digitalnom okruženju.

Prema njegovim rečima, Kancelarija će do 2022. godine nastojati da uspostavi novih 300 usluga eUprave ili mUprave, koje će redovno koristiti najmanje milion i po gradjana i privrednika, čime će se izbeći odlasci na šaltere i podnošenje papirne dokumentacije.

„Zahvaljujem se našim partnerima iz NALED-a i Saveza koji nam pomažu da realizujemo sve ciljeve koje smo sebi postavili“, rekao je Jovanović.

Predsednik Saveza i direktor kompanije OSA, računarski inženjering Željko Tomić, rekao je da je pre dve godine rad Saveza započeo ukidanjem obaveze upotrebe pečata za privredu.

Podsetio je da je potom usledilo jedno od najvećih postignuća – usvajanje Zakona o arhivskoj gradji i arhivskoj delatnosti, koji privredu oslobadja milionskih troškova zakupa magacina i čuvanja dokumentacije na papiru i omogućiti da je digitalizuju i arhiviraju elektronski.

NALED je zajedno sa RATEL-om i u saradnji sa Ministarstvom trgovine turizma i telekomunikacija analizirao sajber bezbednost u lokalnim samoupravama.

Ukazano je na probleme zastarele opreme, nelicenciranih softvera i manjka IT stručnjaka i organizovane su obuke za više od 150 službenika u gotovo 80 gradova i opština i date su preporuke za jačanje njihovih kapaciteta.

Savez za eUpravu u NALED-u posvećen je razvoju elektronskih servisa u Srbiji i uključen je u izradu i implementaciju akcionog plana Vlade za razvoj eUprave u Srbiji.

Sa više od 60 članova iz redova domaćih i stranih IT i telekomunikacionih kompanija, banaka, lokalnih samouprava, regulatornih agencija i lanaca maloprodaje, predstavlja najbrojnije radno telo u organizaciji.

Članovi Saveza za eUpravu izabrali su i novo rukovodstvo ovog tela.

Naredne dve godine predsednik Saveza biće Željko Tomić, a potpredsednici izvršni direktor korporativnih poslova u Telenoru Djordje Popović, direktor VIP mobile i A1 Slovenia Dejan Turk i menadžer odeljenja digitalne ekspoziture OTP banke Aleksandar Blagojević.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend