Ekonomija

Grad ustupio zemljište za fabriku kafe (VIDEO)

U gradskoj upravi potpisan je ugovor kojim Grad Požarevac ustupa zemljište mešovitoj firmi „Bambi Success“. Ovo preduzeće bi trebalo da podigne fabričku halu za preradu i proizvodnju kafe.

Ako nova industrijska zona u Požarevcu oživi, trebalo bi da zamiriše na kafu.

Grad Požarevac i mešovito preduzeću „Bambi Success“, danas su potpisali ugovor kojim lokalna samouprava ustupa privatnom preduzeću 40 ari zemljišta za podizanje fabrike.

Nakon stečaja i prodaje nekadašnjeg „Bambi Successa“  firmi „Agrofood International“ iz Beograda, za 55,7 miliona dinara, nova firma na putu je da pokrene proizvodnju u Požarevcu.

Preduzeće koji je u svom nazivu zadržalo reč „Bambi“ biće orjentisano isključivo na preradu i proizvodnju kafe.

„U vlasničkoj transformaciji to više nije ’Bambi’. Čak se i napušta taj proizvodni deo gde je do sada bila fabrika i izmešta u industrijsku zonu. Pravni subjekti su potpuno razdvojeni. Iza svega ovoga je grčki kapital koji dolazi preko bugarske ’Balkan grupe’ koja je jedan od najvećih proizvođača u jugoistočnoj Evropi. Ovo je praktično investicija u nov pogon koji će u širem smislu biti deo mreže fabrika u ovoj regiji“, kaže direktor „Bambi Successa“, Aleksandar Milojković.

nova industrijska zona foto: U.Urošević

U Gradskoj upravi ističu da je ovo prva investicija koja će zaživeti na prostoru nove industrijske zone. Vredna je kažu 2,9 miliona evra, a investitor je dobio olakšice koje se pre svega ogledaju u ustupanju zemljišta bez naknade.

Takođe, predviđeno je  i da „Bambi Success“ konkuriše za dodelu subvencija iz budžeta, odnosno Programa lokalnog ekonomskog razvoja grada Požarevca u visini od 50 hiljada eura, za izgradnju fabričke hale od 1.600 kvadrata.

Aleksandar Milojković foto: U.Urošević

„Mislim da bi od početka naredne godine mogli da krenemo sa proizvodnjom. Na duže staze planiramo da širimo proizvodnju u smislu povećanja kapaciteta, u zavisnosti od plasmana na tržištu. Plan nam je da dugoročno ostanemo u Požarevcu“, istakao je Milojković u izjavi za Boom 93.

Buduća fabrika bi u narednih pet godina trebalo da dostigne proizvodnju od 200 tona kafe na mesečnom nivou.

Plan je da u inicijalnoj fazi posao u fabrici dobije 22 ljudi. Plate bi po postizanju pune uposlenosti trebalo da se kreću od minimalnih 35.000 do 118.000 dinara za zaposlene sa visokom stručnom spremom.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • U Pozarevcu przionica kafe u Kostolcu fotokopirnica I narezivanje kljuceva . Zar moze naprednije od ovoga. Svaka cast naprednjaci na celu sa Vuckom.

%d bloggers like this:
Send this to a friend