Ekonomija

Industrijska proizvodnja u septembru veća nego u tom mesecu 2019. za 4,6 odsto

Industrijska proizvodnja u Srbiji u septembru ove godine bila je za 4,6 odsto veća nego istog meseca prošle godine, a u odnosu na prosek 2019. godine bila je veća za 7,9 procenta, objavio je danas Republički zavod za statistiku.
pixabay/ilustracija

Industrijska proizvodnja u periodu januar-septembar ove godine, u poredjenju sa istim periodom 2019, bila je manja za 0,2 odsto.

U septembru je u odnosu na isti mesec prošle godine rast zabeležen u sektorima snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (9,6 odsto), preradjivačkoj industriji (4,1 odsto) i rudarstvu (0,5 odsto).

Po namenskim grupama industrijske proizvodnje u septembru ove godine, u odnosu na isti mesec prethodne, porasla je proizvodnja proizvoda za široku potrošnju (27,8 odsto), kapitalnih proizvoda (10,2 odsto), netrajnih proizvoda za široku potrošnju (5,6 odsto), energije (2,7 odsto) i intermedijarnih proizvoda, osim energije (1,3 odsto).

Obim industrijske proizvodnje u septembru ove, u odnosu na septembar prošle godine, imao je rast u 20 oblasti koje učestvuju u strukturi industrijske proizvodnje sa 81 odsto, a pad je bio u devet oblasti koje učestvuju u strukturi industrijske proizvodnje sa 19 odsto.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u septembru ove godine, u odnosu na isti mesec lane, imale su proizvodnje električne energije, prehrambenih proizvoda, metalnih proizvoda, osim mašina, proizvodnja električne opreme i proizvodnja nameštaja.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za septembar 2020. godine, u odnosu na prosek 2019. godine za industriju ukupno pokazuje rast od 4,2 procenta, a za preradjivačku industriju rast od četiri odsto.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za septembar 2020. godine, u odnosu na avgust 2020. godine pokazuje da je za industriju – ukupno ostvaren pad industrijske proizvodnje od 0,6 odsto, a za preradivačku industriju rast od 0,1 procenat.

Proizvodnja malih preduzeća, sa manje od 50 zaposlenih, koji nisu obuhvaćena redovnim statističkim istraživanjem prati se na uzorku izabranih jedinica iz sektora preradjivačke industrije.

Kada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih preduzeća iz uzorka, industrijska proizvodnja u septembru 2020. u odnosu na prosek 2019. godine, kod ukupne industrijske proizvodnje bila je veća za 7,3 odsto, a kod preradjivačke industrije bila je veća za 11,1 odsto.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend