Ekonomija

Istraživanje: Privrednici regiona veruju da je najprofitabilnije poslovanje u gradjevinarstvu

radnici gradjevina
Pixabay ilustracija/ radnici
Pandemija korona virusa jeste usporila otvaranje novih firmi u regionu, ali je pokazala i odredjena prestrojavanja u redovima preduzetnika u prethodnoj 2020. godini, ukazuju podaci bonitetne kuće CompanyWall koje je objavio Biznis.rs.

Prema podacima za Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Sloveniju i BiH, privrednici regiona najviše veruju da će, u narednom periodu, uspeti da ostvare profit ukoliko krenu da se bave gradjevinskim radovima.

Ta delatnost se u svim državama u regionu nalazi medju prvih pet po broju otvorenih firmi.

Deo gradjevinaca je odlučio i da zatvori svoje firme, ali to je, prema mišljenju stručnjaka, uobičajno, jer deo firmi koje se bave tom delatnošću su, u ranijim godinama, navukle balast nelikvidnosti koji se u 2020. godini samo okončao zatvaranjem kompanija.

Srbija, u kojoj je u prošloj godini osnovano čak 4.517 preduzeća koja se bave specijalizovanim gradjevinskim radovima, iskoristila je, kao i većina država u regionu, period pandemije za intenziviranje infrastrukturnih radova, navodi Biznis.rs.

Prema podacima Ministarstva za infrastrukturu, u Srbiji je trenutno aktivno 16.000 više gradilišta nego u istom periodu prethodne godine. Pokazuje se i da je najveći investitor država, obzirom da su infrastrukturni radovi koji su trenutno aktivni vredni čak 30 milijardi dinara više nego u godini pre.

U Srbiji je, za razliku od svih drugih država u regionu, zabeležen značajan broj osnovanih firmi i u oblasti kopnenog saobraćaja i cevovodnog transporta.

Kada je u pitanju trgovina na malo, u Srbija je u prošloj godini zabeležen veći broj zatvorenih nego otvorenih maloprodajnih objekata. Korona je, očigledno, imala snažan uticaj na naglo propadanje malih trgovina, te je u 2020. godini prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, otvoreno 3.404 trgovine na malo, ali je u istom periodu zatvorena 3.631.

Ovakav trend ne čudi ako se ima u vidu procena Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije da je promet hrane i pića putem interneta od aprila prošle godine povećan za 200 odsto, promet odeće online oko 100 odsto, dok je promet tehničkih uredjaja putem interneta uvećan za oko polovinu, piše Biznis.rs.

Sajt navodi da su srpski ugostitelji prilično ogorčeni dešavanjima oko pandemije i merama koje država, u cilju sprečavanja širenja zaraze Covid 19, primenjuje. Ipak, u prošloj godini je, u ovoj delatnosti zabeleženo otvaranje 418 firmi više nego što ih je zatvoreno. Tačnije, otvoreno je 3.105, a zatvoreno 2.687.

Na listi delatnosti gde je broj novoosnovanih firmi značajan nalazi se, kako se i očekivalo računarsko programiranje, konsultantske i sa tim povezane usluge. Medjutim, da i tu dolazi do odredjenih prestrojavanja govori činjenica da su u Srbiji osnovane 2.193 firme koje se bave tom delatnošću, ali i da je zatvoreno 1.973.

Poznavaoci prilika na tom tržištu kažu da su te promene posledica aktuelne situacije na relaciji država – frilenseri.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Naravno,jer se u “građevinarstvu” najlakše “Pere” novac i najlakše se krade iz budžeta,a sve to prati užasna korupcija! Naravno, Tužilaštvo i Policija ćute!

%d bloggers like this:
Send this to a friend