Društvo Ekonomija

Izjednačene kamate na dinarske i devizne zajmove privredi

Kamate na dinarske i devizne zajmove privredi izjednačene su, a tako nečeg kod nas verovatno nikada nije bilo. Za to su najviše zaslužni dinarski krediti za privredu iz garantne šeme. Dinarski krediti privredi u avgustu su odobravani s 2,9 odsto kamate, a oni u evro znaku s tri odsto.
ilustracija/pixabay

U Narodnoj banci Srbije (NBS) kažu da je trend približavanja kamatnih stopa na dinarske kredite kamatnim stopama na evro-indeksirane kredite prisutan već duže vreme.

– Kamatne stope na dinarske kredite smanjene su najviše zahvaljujući ublažavanju monetarne politike NBS, ali i ukupnoj makroekonomskoj stabilnosti u našoj zemlji, pre svega postignutoj niskoj i stabilnoj inflaciji, koja je tokom prethodnih sedam godina u proseku iznosila oko dva odsto. Konkretno, od maja 2013, kada je započet ciklus ublažavanja monetarne politike, referentna kamatna stopa je smanjena za 10,5 procentnih poena, sa 11,75 odsto u maju 2013. na 1,25 odsto, što je njen najniži nivo u režimu ciljanja inflacije. To se više nego u punoj meri prenelo na kamatne stope na kredite privredi i stanovništvu, koje su danas niže za 13 procentnih poena nego u maju 2013. godine – kažu u centralnoj banci.

Dodaju da su svojim merama i tokom pandemije preduzimali aktivnosti kako bi finansiranje privrede učinili dostupnijim i jeftinijim. Težište mera bilo je na tome da se privredi obezbede krediti u dinarima, što nam je, između ostalog, omogućilo da stepen dinarizacije finansijskog sistema približimo nivou od 40 odsto.

Jedna od aktivnosti koja je uticala na približavanje kamatnih stopa na dinarske i evro-indeksirane kredite privredi jeste odobravanje kredita iz garantne šeme po povoljnijim uslovima, između ostalog i zahvaljujući odluci NBS da plaća bankama „povlašćenu” stopu na obaveznu rezervu koja se izdvaja u dinarima – takozvanu stopu remuneracije (višu za 0,5 procentnih poena u odnosu na redovnu).

Trend izjednačavanja kamatnih stopa na dinarske i evro-indeksirane kredite prisutan je prvenstveno kod kamatnih stopa na kredite privredi. Posmatrano od početka godine, razlika između prosečnih ponderisanih kamatnih stopa na dinarske i evro-indeksirane kredite privredi u proseku je iznosila 0,6 procentnih poena. U julu se ta razlika smanjila na 0,45 procentnih poena, dok su u avgustu čak dinarski krediti privredi odobravani po nižoj stopi u odnosu na evro-indeksirane kredite. Prosečna ponderisana kamatna stopa po kojoj su odobravani dinarski krediti privredi u avgustu iznosila je 2,9 odsto i prvi put je bila niža od prosečne ponderisane kamatne stope na evro-indeksirane kredite privredi, koja je u avgustu iznosila tri odsto.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend