Društvo Ekonomija

Ko može besplatno da koristi državno zemljište?

Uprava za poljoprivredno zemljište objavila je nedavno precizan postupak na koji način poljoprivrednici mgu da konkurišu za zakup zemljišta u državnoj svojini.
Pixabay/Ilustracija

Takvo zemljište, inače, daje se u zakup i na korišćenje po osnovu prava prečeg zakupa i putem javnog nadmetanja.

Prema poslednjim podacima koji su dostavljeni „Politici”, u Srbiji je ove godine u opticaju za zakup bilo 450.079 hektara državne zemlje. Postoji i oko 80.000 hektara pašnjaka kojima upravljaju sela i koriste se za potrebe lokalnih stočara. Ukupno je izdato 275.000 hektara, a cilj je da se i u narednom periodu povećavaju površine državnih oranica izdatih u zakup.

Velike neizdate površine uglavnom su pašnjaci, livade, močvare, zapušteni voćnjaci koji su se ranije nudili u zakup i dva-tri kruga, ali interesovanja nije bilo. Plan države već neko vreme jeste da se takvo zemljište (koje nije korišćeno najmanje tri agroekonomske godine) stavi u funkciju poljoprivredne proizvodnje.

Da bi animirali poljoprivrednike, takve parcele potencijalnim korisnicima država nudi za – nula dinara. Kako su potvrdili u ovoj upravi, u poslednje tri godine 5.255 hektara zaparloženog zemljišta dato je poljoprivrednicima na besplatno korišćenje po tom osnovu.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend