Društvo Ekonomija

Koja zanimanja poslodavci traže na birou

Poslodavci su prijavili Nacionalnoj službi za zapošljavanje potrebe za zapošljavanjem 5.293 nezaposlena, pokazuju najnoviji podaci ove službe.

Najviše su im bili potrebni radnici iz oblasti građevinarstva i geodezije, njih 646, potom iz elektrotehnike – 637, mašinstva i obrade metala – 628, geologije, rudarstva i metalurgije – 577…

Kada je reč o zanimanjima, ubedljivo su najtraženiji bili stručnjaci iz oblasti građevinarstva, jer su poslodavci od države tražili njih 575, a bili su aktuelni i metalurzi – 539. Za njima slede i elektroenergetičari – sa 501 u traženim radnikom, a poslodavci su vapili i za 430 obrađivača metala, 336 trgovaca, 272 radnika sa zanimanjem drumskog saobraćaja…

Ipak, u oktobru nisu tražili nijednog brodara, ribara niti nastavnika biotehničke struke. Ponuda nije bilo ni za kožare, krznare i prerađivače duvana.

U Nacionalnoj službi uvek napominju da su među najtraženijim kadrovima profili koji poseduju određenu stručnost i znanje, a pre svega u oblasti građevinske industrije, zanata: bravari, zidari, tesari, moleri.

Traže se osobe sa visokom stručnom spremom u oblasti IT, kao i inženjeri elektronike, elektrotehnike, farmaceuti, lekari sa specijalizacijama… To ipak ne znači da takvih lica na evidenciji Nacionalne službe nema, nego da postoji veća tražnja za tim profilima.

Inače, stopa nezaposlenosti je najmanja do sada i iznosi 7,3 odsto, pohvalilo se Ministarstvo za rad, dodajući i da je od početka pandemije evidentirano oko 44.105 građana kojima je prestao radni odnos, a koji su NSZ-u podneli zahtev za novčanu naknadu zbog gubitka posla.

Više informacija možete pročitati OVDE.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Naravno,da se najviše traže građevinci i elektrotehnički,jer se na divlje grade zgrade novcem koji mora da se “opere”,a koji stečen raznim kriminalnim radnjama! Uz građevince i elektrotehničare idu i mašinci,to je normalno! Farmaceuti se uvek traže,jer farmakobiznis je isplativ kao i trgovina oružjem!
    Traže se IT stručnjaci da rade i “rudare” za podobne biznismene,koji “peru” kintu od kriminalnih radnji i botuju za vlast! IT stručnjaci rade za platu od 700 do 1000 evra,a zarađuju i peru za “gazdu” milione evra!
    Svi koji stvaraju pravu vrednost,kao hranu,kao poljoprivredne proizvode,kao stočni fond,kao prehrambene proizvode,nisu traženi,jer je država bez strategije i vizije razvoja!
    Prema podacima se vidi da se traže zanimanja koja omogućavaju prodaju prirodnih resursa!
    Naravno,na kraju lažni podaci o nezapolenima,milioni ljudi u Srbiji su nezaposleni!

%d bloggers like this:
Send this to a friend