Društvo Ekonomija

Koji investitor dolazi u Požarevac?

Foto: Pixabay/Ilustracija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je po drugi put pomenuo dolazak velikog investitora u Požarevac, ali i dalje ostaje nepoznanica koja je to kompanija i šta će ona u gradu proizvoditi.

Lokalna samouprava u Požarevcu je u prošlom periodu donela niz odluka sa ciljem da se pokrenu stara i nova industrijska zona.

Prodato prvo zemljište investitorima u novoj industijskoj zoni

U poslednjih šest meseci Gradska uprava Požarevac krenula je sa završnim uređenjem i prodajom zemljišta u novoj industrijskoj zoni, severni blok. U prvom krugu šest preduzeća je izlicitiralo i kupilo građevinsko zemljište u ovoj zoni.

Preduzeće Scalamedia iz Požarevca je za građevinsko zemljište površine od 22 ara i 57 m2 ponudilo cenu od 2 347 280 dinara odnosno 19 962,41 euro.

Preduzeće Milami iz Požarevca je izlicitiralo zemljište na tri ponuđene katastarske parcele. Za parcelu od oko 22 ara ovo preduzeće je ponudilo cenu o 3 197 250 dinara ili 21 190,96 eura. Milami je za katastarsku parcelu od 20 ari izlicitiralo po tržišnoj ceni za iznos 2 900 000 dinara odnosno 24 663 eura. Za poslednju katastarsku parcelu  od 20 ari i 73 m2 Milami je izlicitirao cenu od 3 005 850 dinara odnosno 25 563,2 eura.

Ugostiteljska radnja Green ski Bar iz Raške je za katastarsku parcelu od oko 20 ari ponudila cenu od 2 901 450 miliona dinara odnosno 24 675,34 eura.

Privredno društvo Angerona iz Požarevca je za izlcitirala cenu od 2 041 520 dinara odnosno 17 362,07 eura za parcelu od 19 ari i 63 m2.

Samostalna trgovinska radnja Paleta iz Požarevca je za parcelu od 19 ari i 33 m2 ponudila cenu od 2 802 850 dinara odnosno 23 836,79 eura.

Poslednje ponuđeno zemljište ponuđeno na prodaju izlicitiralo je preduzeće Tip Top iz Požarevca. Oni su za parcelu od 15 ari i 75 m2 ponudili 2 205 000 dinara odnsosno 18 754,80 eura.

Grad Požarevac je prihodovao 21 401 200 dinara od prodaje ovog zemljišta u novoj indistrijskoj zoni.

Slobodna zona Smederevo proširena i na Požarevac

Grad Požarevac je posle odluke Skupštine grada kupio i dodatno zemljište koje se nalazi u krugu nekadašnje fabrike Šećera. Posle kupovine zemljišta Skupština grada donela je odluku da se Slobodna zona Smederevo proširi i na Požarevac.

Takva odluka je doneta nakon inicijative kompanije PKC Wiring Systems doo koja ima svoje proizvodne pogone u Smederevu. Kako se navodi u inicijativi poslatoj gradu ova kompanija planira kupovinu zemljšta i zakup hale  u industrijskoj zoni koja se nalazi na prostoru nekadašnje šećerane.

Šta je slobodna zona?

Slobodne zone su fizički ograđen i označen deo teritorije Republike Srbije, infrastrukturno opremljen, gde se mogu obavljati proizvodne i uslužne delatnosti uz određene stimulativne pogodnosti. Poslovanjem u slobodnim zonama, investitoru se obezbeđuju specijalne olakšice i povlašćeni poreski režim (oslobađenje od PDV-a i carine na uvoz sirovina i materijala namenjenim proizvodnji robe za izvoz, mašina, opreme i građevinskog materijala).

Kako je naglašeno u inicijativi osnovni uslov i zahtev za realizaciju njihovog projekta bio je da ova kompanija posluje u slobodnoj zoni. U usvojenoj odluci se navodi da je ova kompanija zainteresovana za kupovinu 6 parcela između pomenute hale koju bi iznajmili.

Skupština grada je usvojila odluku o osnivanju slobodne zone i odredila, pored parcela za koje je zainteresovana kompanija PKC, da slobodnu zonu u Požarevcu čine ukupno parcele na oko 38 hektara na prostoru nekadašnje fabrike šećera.

Kompanija PKC Wiring Systems je najnoviji član porodice PKC Grupe. PKC Wiring Systems se pretežno bavi proizvodnjom kablovskih snopova za komercijalna vozila.

Da li se među ovim potencijalnim investitorima krije i jedan o kome je govorio Aleksandar Vučić pokazaće buduće vreme.

Avatar

Marko Veljković

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend