Ekonomija

Koliko će novi moratorijum uvećati rate kredita?

Novo najavljeno zamrzavanje rata na kredite za još dva meseca bilo bi značajno olakšanje za mnoge dužnike kojima je trenutno glavna briga da li će zadržati radno mesto i hoće li im u narednim mesecima biti smanjena plata.
pixabay/ilustracija

Ipak, svi koji su prihvatili prethodni moratorijum, plus ovu novu olakšicu, moraće da računaju na mesečnu ratu koja će biti i do 700 dinara veća u odnosu na prosečnu ratu “pre korone”, odnosno pre aprila. To je rezultat proste računice, a uzimajući u obzir da banke i tokom moratorijuma obračunavaju redovnu kamatu i zatim je pripisuju dugu i ravnomerno raspoređuju na preostale rate.

Kako je najavljeno, novi moratorijum važio bi još “bar dva meseca”, a ako bi uslovi bili isti kao i ranije korisnici kredita mogli bi da stopiraju još dve mesečne rate i da nakon toga nastave sa otplatom kao i pre zastoja, ali uz uvećan mesečni iznos.

Na primer, ako imate mesečnu ratu stambenog kredita od 300 EUR, od čega kamata čini 150 EUR, to znači da će vam tokom novog dvomesečnog moratorijuma banka obračunati redovnu kamatu od 300 EUR. Taj iznos će nakon isteka moratorijuma podeliti pođednako na preostale rate, pa ako vam je, recimo, do kraja otplate preostalo još 10 godina (120 meseci), mesečni trošak će biti veći za 2,5 EUR ili oko 300 dinara.

Ipak, ako ste prethodno već iskoristili tromesečni moratorijum, koji vam je ratu (pod istim uslovima kredita) povećao za oko 450 dinara, novi zastoj praktično će početni mesečni iznos koji ste banci plaćali “pre korone” uvećati za više od 700 dinara, a kredit ćete otplaćivati ukupno 5 meseci duže.

Takođe, ako imate keš kredit od 500.000 dinara koji je u trećoj godini otplate (od ukupno sedam) i mesečna rata ovog kredita, sa kamatom od 9,82% godišnje, sada iznosi 8.320 dinara, posle dva meseca novog moratorijuma rata će vam biti veća za nešto više od 200 dinara, i iznosiće oko 8.500 dinara.

Uz prethodni moratorijum i uvećanje rate od 310 dinara, to znači da ćete u odnosu na mart ove godine banci mesečno plaćati sumu veću za oko 500 dinara.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend