Ekonomija

Mali: Prijavljivanje građana za direktnu pomoć počinje 28. aprila

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)
Ministar finasija Siniša Mali izjavio je danas da će prijava gradjana za direktnu pomoć države u iznosu od 60 evra početi 28. aprila.

On je za TV Prva rekao da će isplata novčane pomoć u vreme pandemije za sve punoletne gradjane koji se prijave, po 30 evra, biti u maju i u novembru ove godine.

“To važi za sve državljane Srbije, a predvidjeno je i dodatnih 50 evra za penzionere, koji ne moraju da se prijavljuju jer će automatski dobiti uplate. Prvu uplatu mogu da očekuju već prve nedelje maja”, kazao je Mali.

Ministar je istakao da će pomoć od 100 evra dobiti svi Srbi sa Kosova i Metohije, uključujući i decu, dok nezaposleni koji tamo žive mogu očekivati dodatnih 100 evra.

Mali je naveo da se razmišlja i o dodatnoj pomoći nezaposlenima u centralnoj Srbiji, te da će narednih dana biti doneta odluka.

On je podstio da država nastavlja da pomaže gradjanima i privredi, radi očuvanja postignutih rezultata, te da će u okviru trećeg paketa pomoći, za šta je izdvojeno oko 250 milijardi dinara, polovinu minimalne zarade za tri meseca po zaposlenom dobiti i velika preduzeća.

“Reč je o ukupno 1,5 miliona zaposlenih, svako od njih će dobiti za tri meseca ukupno 48.000 dinara od države. Dodatno ćemo pomoći i turizmu, oni će pored ove pomoći dobiti dodatnu celu minimalnu zaradu, a osim toga, pomažemo i gradske hotele, koji će dobiti 350 evra po individualnom ležaju, odnosno 150 evra po smeštajnoj jedinici”, naveo je ministar.

Treći paket pomoći, kako je naveo Mali, predvidja podršku i sektoru prevoza putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica.

“Ovom merom, autoprevoznici će dobiti 600 evra po autobusu, a registrovano je 6.125 autobusa za koje je moguće ostvariti ovu vrstu pomoći”, rekao je on.

Ministar finansija je podsetio da deo paketa mera ekonomske pomoći čini i garantna šema za kredite, za šta je obezbedjeno 500 miliona evra za nastavak postojeće, kao i dodatnih 500 miliona evra, što će privredi omogućiti povoljne pozajmice za koje država garantuje.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend