Ekonomija

Mali: Sutra počinje prijava za subvencije za prelazak na novi model fiskalizacije

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)
Ministar finansija Siniša Mali najavio je da sutra počinje prijavljivanje poreskih obveznika za subvencije države za prelazak na novi model fiskalizacije, saopšteno je iz ministarstva.

Mali je danas rekao da je pitanje subvencija definisano Uredbom Vlade Srbije, kojom se predvidja da će obveznicima biti uplaćeno 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom prodajnom uredjaju još 100 evra, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a, taj iznos će biti uvećan za 20 odsto. Prijavljivanje za subvencije, na portalu Poreske uprave ePorezi, biće moguće do 31. januara 2022.
“Da bi se prijavili za subvencije poreski obveznici prvo treba, ukoliko to nisu uradili, da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata. Oni to mogu i treba da urade putem portala Poreske uprave ePorezi. Nakon što prijave lokacije, poreski obveznici se mogu prijaviti za subvencije države”, naveo je Mali.

Ministar je naglasio da obveznici fiskalizacije mogu samo jednom da se prijave, odnosno ne mogu naknadno da menjaju svoju prijavu. Mali je istakao da primena novog modela fiskalizacije neće predstavljati dodatni trošak za privredu jer će država subvencionisati prelazak na novi model fiskalizacije.

“Obveznici fiskalizacije će direktno dobijati novčana sredstva potrebna za prelazak na novi model fiskalizacije. Novca za te subvencije imamo dovoljno, šest milijardi dinara smo za to namenili, jer ne želimo da pravimo trošak privrednicima, već da zajedno uspešno završimo ovaj proces i počnemo sa primenom novog modela fiskalizacije”, naveo je ministar.

Kako je kazao, neće se čekati kraj prijava u januaru, nego će subvencije biti redovno isplaćivane. On je naglasio da je uvodjenje novog modela fiskalizacije jedan od najvažnijih projekata koje Ministarstvo finansija trenutno realizuje, te da je reč o velikoj i važnoj strukturnoj reformi koja će doneti brojne benefite celom društvu i državi, i privredi i gradjanima.

Uvodjenje novog modela fiskalizacije je, dodao je, od ogromnog značaja za borbu protiv sive ekonomije. Mali je podsetio da će tranzicioni period početi 1. novembra ove godine i trajati do 30. aprila 2022. i to je period u kojem će privreda moći postepeno da prelazi na novi model fiskalizacije.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend