Ekonomija

Mali: Za novu fiskalizaciju 6 milijardi dinara subvencija, svima isti iznos

Pixabay/Ilustracija
Ministarstvo finansija će u narednih nekoliko dana utvrditi detalje programa subvencionisanja obveznika za pokrivanje troškova primene novog modela fiskalizacije, a u budžetu je za te svrhe izdvojeno šest milijardi dinara, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je najavio da 1. novembra počinje prelazni period za prilagođavanje privrede koji traje do 30. aprila 2022. godine.

Program subvencija biće obelodanjen u Privrednoj komori Srbije u ponedeljak, a prema proceni ministra finansija, budžet će novac izdvojen za subvencionisanje vratiti u roku od par meseci pošto zaživi novi sistem fiskalizacije.

Kako je novinarima rečeno na radnom sastanku, na kome je promovisan i početak rada portala budiefiskalizovan.gov.rs, subvencije će se isplaćivati linearno, odnosno svi obveznici fiskalizacije moći će da računaju na istu sumu novca, koja je namenjena za pokrivanje troškova prilagođavanja novom modelu fiskalizacije.

Mali je najavio i da će Vlada na sednici u četvrtak, 16. septembra odlučivati i o usvajanju izmena Zakona o fiskalizaciji, koje propisuju prestanak obaveze defiskalizacije postojećih fiskalnih kasa, kao i da tranzicioni period za prilagođavanje novom modelu fiskalizacije počinje 1. novembra i traje do 30. aprila 2022. godine.

U tom periodu poreski obveznici moći će postepeno da prelaze na novi model fiskalizacije, koji podrazumeva korišćenje elektronoskog fiskalnog uređaja, putem kojeg će korisnici biti u stalnoj onlajn vezi sa Poreskom upravom.

U novom modelu fiskalizacije, elektronski fiskalni uređaj, osim kase, može da bude i računar, tablet ili mobilni telefon, a iz Ministarstva finansija kažu i da trenutno 80 mahom domaćih softverskih kompanija testira svoje programe namenjene obveznicima fiskalizacije, kao i da će operateri mobilne telefonije Telekom Srbija, Telenor i A1 u oktobru predstaviti sopstvenu ponudu paketa za privredu.

Rok za potpuni prelazak na novi model fiskalizacije ističe 30. aprila 2022. godine.

Ukoliko Vlada usvoji izmene Zakona o fiskalizaciji, one bi, prema očekivanju Malog, trebalo da se nađu u Skupštini u prvoj nedelji oktobra, kako bi poslanici mogli o njemu da odlučuju u okviru paketa zakona koje je predložilo Ministarstvo finansija.

„Novi model fiskalizacije je najvažniji projekat ne samo Ministarstva finansija, već i Vlade Srbije u narednih nekoliko meseci, koji treba da doprinese još uspešnijoj borbi protiv sive ekonomije, boljoj naplati poreza ali i olakšanju poslovanja cele privrede“, rekao je Mali.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend