Ekonomija

Matić: Tržište Srbije spremno u slučaju novog potpunog zatvaranja

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je tržište Srbije u potpunosti spremno da obezbedi uslove za normalno funkcionisanje maloprodaje i veleprodaje i u slučaju novog potpunog zatvaranja usled pandemije.
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Ona je posle posete supermarketu “Idea Super” u Beogradu povodom realizacije projekta Privredne komore Srbije “Stvarano u Srbiji”, rekla da je u uslovima pandemije korona virusa protok robe sve vreme dobro funkcionisao.

Matić je navela da je u doba pandemije najlakše plasirati robu, a da je najteže omogućiti kretanje ljudi.

“Srbija medju retkim zmeljama u svetu i EU koja je i tokom vanrednog stanja i tokom najtežeg perioda pandemije imala nesmetanu snabdevenost svojih objekata, uključujući i prehrambene proizvode domaćeg porekla, ali i stranog porekla”, kazala je ministarka.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da pojedini proizvodi koji su obeleženi žigom “Čuvarkuća”, koji PKS dodeljuje domaćim, kvalitetnim proizvodima u okviru projekta “Stvarano u Srbiji”, beleže rast prodaje i do 40 odsto.

“Ideja je da objasnimo kupcima da je čin kupovine proizvoda koji nose žig važan, jer znate da ste uložili svoj novac u proizvod koji je stvoren u Srbiji, koji otvara radna mesta, omogućava nove investicije i čuva ekonomiju”, rekao je Čadež.

On je istakao da je kompanija Merkator S, u okviru koje posluje trgovinski lanac Idea, od početka učestvovao u osmišljavanju koncepta “Stvarano u Srbiji” i primer je kako se promovišu domaći proizvodi.

Generalna direktorka kompanije Merkator-S Violeta Кovačevič rekla je da su Merkatorovi “Ukusi moga kraja” autentičan srpski brend čiji su proizvodi izuzetno visokog kvaliteta napravljeni od domaće sirovine po tradicionalnim receprturama.

“Projekat PКS ‘Stvarano u Srbiji’ sa žigom ‘Čuvarkuća’ je napravio veliki podstrek za jačanje domaće proizvodnje u svim proizvodnim sferama”, rekla je Кovačević i dodala de je izuzetno važno brendiranje domaćih proizvoda, ne samo radi boljeg plasmana na domaćem nego i na izvoznim tržištima.

Za žig “Čuvarkuća” konkurisalo je više od 600 proizvoda, od kojih je oko 400 prošlo kompletnu proceduru i već ponelo ovu oznaku, a šest najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji, u više od 800 maloprodajnih objekata promoviše te proizvode.

Prve “Čuvarkuće” dodeljene su krajem avgusta, najviše ih je u prehrambenoj industriji, a nosioci žiga su takodje i proizvodi srpskog metalskog, hemijskog, gradjevinskog, farmaceutskog, tekstilnog sektora.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend