Društvo Ekonomija

Ministarstvo: Nismo odobrili Kolubaru B

izgradnja stanova
Foto/ izgradnja stanova pixabay

Elektroprivreda Srbije je u martu prošle godine sa kineskom kompanijom “Pauer Čajna” potpisala preliminarni sporazum o saradnji za izgradnju te termoelektrane u centralnoj Srbiji. Da izgradnja “Kolubare B” i ulaganje novca u produžetak životnog ciklusa “Kolubare A” nisu dobar put za Srbiju, izjavio je zvaničnik u Delegaciji Evropske unije za životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena Antoan Avinjon u oktobru prošle godine.

On je tada kazao da će Evropska unija “pogurati” Srbiju da se udalji od uglja i dekarbonizuje svoju ekonomiju. Srpske termoelekrane na ugalj su najveći zagađivači u Evropi, a ukoliko želi da postane članica Evropske unije, Srbija mora da se uskladi sa evropskim normama i da do 2050. godine izbaci ugalj iz uporebe.

Prema izveštaju mreže nevladinih organizacija sa sedištem u Pragu “Benkvoč”, emisije sumpor-dioksida iz termoelektrana na ugalj u Srbiji su u 2019. godini bile 5,6 puta više nego što je dozvoljeno Nacionalnim planom za smanjenje emisija zagađujućih materija iz velikih postrojenja za sagorevanje.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend