Ekonomija

Momirović: Gubitke Puteva Srbije ne mogu plaćati gradjani i privreda

(BETAPHOTO/MINISTARSTVO GRADJEVINARSTVA, SAOBRACAJA I INFRASTRUKTURE/DS)
Ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je u ovoj godini izvesno neće biti povećavane cene putarina, ali da gubitke javnog preduzeća Putevi Srbije ne mogu da plaćaju gradjani i privreda, objavio je portal Biznis.rs.

“Nesporno je da je Putevima Srbije opao prihod, jer zbog pandemije nije bilo protoka saobraćaja kao prethodnih godina. Ali, ne možemo dozvoliti da se taj teret prelije na gradjane i privredu Srbije”, kazao je Momirović.

Direktor Putevi Srbije Zoran Drobnjak je rekao da će odluku o iznosu poskupljenja putarine, kao i o vremenu kada bi se to moglo dogoditi, u potpunosti prepustiti Vladi Srbije.

“Vlada Srbije je ta koja predlaže Skupštini izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, a kojom se menja i cena putarina. Oni su upoznati sa rezultatima rada Puteva Srbije i siguran sam da će, u skladu sa tim, donositi odluke o poskupljenju”, kazao je Drobnjak za Biznis.rs.

Cene putarina u Srbiji su medju najnižima u Evropi i nisu menjane od jula 2019. godine.

Putarine se naplaćuje na 820 kilometara auto-puteva u Srbiji.

“Smanjeni su prihodi od putarine za 3,5 odsto i broj vozila u drumskom saobraćaju za 5,4 miliona u periodu januar-jul 2020. godine u odnosu na isti period 2019. Zbog uticaja pandemije, smanjen je i obim medjunarodnog trasporta: ukupan broj putničkih vozila koja su ušla u Srbiju manji je za 7,9 odsto, a izlaz putničkih vozila iz Srbije manji je za 12,6 odsto”, navodi se u Programu ekonomskih reformi za period 2021-2023. godine, koji je krajem januara ove godine usvojila Vlada Srbije i uputila ga Evropskoj komisiji.

Vlada smatra da je potrebno uskladiti cenu putarine, tako da odgovara troškovima potrebnim za održavanje putne infrastrukture.

“Upravo to uskladjivanje bi doprinelo lakšem prelasku na nov sistem redovnog održavanja puteva, zasnovanog na učinku, a koji je započet”, navodi se u Programu ekonomskih reformi i dodaje da je, u ciju efikasnije naplate putarine i obrade transakcija na naplatnim stanicama, usvojena i Uredba o evropskoj elektronskoj naplati putarine.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend