Društvo Ekonomija

Moratorijum na otplatu kredita završava se do kraja juna

Tromesečna pauza u otplati kredita za sve koji su prihvatili ovu mogućnost Narodne banke Srbije završava se do kraja juna. Službenici banaka koje posluju na našem tržištu već su počeli da pozivaju klijente i obaveštavaju ih da od 1. jula prestaje da važi moratorijum i da će početi da im pristižu dugovanja na naplatu. Osim najave da se uskoro otplata nastavlja, bankari podsećaju klijente i da će im rate biti uvećane.
Boom93/Marko Veljković/Ilustracija

Premda je u predstavljanju ove opcije, koju su banke ponudile građanima, od 1. aprila, na osnovu odluke NBS rečeno da kamate za tri meseca pauze neće biti oproštene, mnogo klijenata je iznenađeno promenjenim planom otplate. Prema ovoj odluci, obaveze koje su ušle u moratorujum prenete su na kraj otplate kredita kao nove tri rate, a zbir redovnih kamata preraposređen je na ostale rate, pa će u svim kreditima preostale rate biti uvećane.

– Saopšteno mi je iz banke da će mi se na svaku narednu ratu do kraja otplate kredita dodati po 300 dinara, na osnovu kamata za tri meseca tokom pauze – kaže Beograđanin Nenad Đ. – Stambeni kredit treba da otplaćujem još 25 godina, uz dodatak od 300 dinara na svaku ratu, banci ću dati na ime toga dodatnih 100.000 dinara. Poslao sam im žalbu. A osim toga, nisam ni razumeo da je trebalo da se izjašnjavamo ako smo protiv moratorijuma, a da je automatski važio za sve ostale. Mislio sam da je obrnuto.

Sudeći po odgovoru banaka, istina je da ni ovaj, ali ni mnogo drugih klijenata “nisu razumeli postupak za odbijanje moratorijuma, kao ni način dalje otplate”.

– Moratorijum se primenjuje od 1. aprila prema odluci Narodne banke Srbije, kao mera pomoći građanima i privredi tokom krize i vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona – kažu u NBS. – Imajući u vidu da se za većinu dužnika datum prestanka moratorijuma bliži, očekujemo da će banke i davaoci lizinga blagovremeno i na adekvatan način podsetiti svoje klijente na to da pravo na korišćenje propisane olakšice u otplati obaveza uskoro prestaje.

Iz NBS napominju i da su banke i davaoci lizinga dužni da bez dodatnih troškova dostave novi plan otplate, sačinjen na način kojim se obezbeđuje potpuna informisanost klijenata o svim elementima obaveza i načina njihovog izmirivanja.

Više informacija pročitajte OVDE.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend