Ekonomija

NBS upozorila gradjane na potencijalne opasnosti i rizike u trgovanju binarnim opcijama

Narodna banka Srbije (NBS) upozorila je danas gradjane na potencijalne opasnosti i rizike u trgovanju binarnim opcijama, odnosno investiranju u odredjenu robu ili akcije na osnovu predvidjenja kako će se kretati njihove cene, što u velikoj meri ima karakteristike kladjenja.

“U poslednje vreme uočena je praksa reklamiranja pojedinih elektronskih platformi koje potencijalnim klijentima nude mogućnost ‘lake i brze zarade’ u kratkom roku i to putem trgovanja binarnim opcijama, što su visoko rizične transakcije koje često uključuju i različite oblike prevara”, istakla je NBS u saopštenju.

Kako je objašnjeno, kao pružaoci tih “usluga” javljaju se platforme koje ne podležu regulatornim, kontrolnim, niti nadzornim ovlašćenjima organa Srbije.

“Pružanje investicionih i brokersko-dilerskih usluga u Srbiji ne može se obavljati bez dozvole Кomisije za hartije od vrednosti. Stoga je preporuka gradjanima da, pre nego što odluče da povere nekome svoj novac ili da investiraju u neki finansijski proizvod, provere da li lice ili platforma koji nude odredjene usluge imaju dozvolu za pružanje investicionih i brokersko-dilerskih usluga i davanje investicionih saveta”, prepručila je centralna banka.

Isplata po osnovu binarnih opcija u potpunosti, kako je navela NBS, zavisi od uspešnosti predvidjanja da li će cena odredjene aktive zabeležiti rast iznad ili pad ispod odredjenog nivoa, u odredjenom periodu.

Kupac takve opcije pokušava da predvidi smer kretanja cene izabranog finansijskog instrumenta (rast ili pad cene), kao i vremenski period na koji glasi ovakva projekcija. U slučaju uspešno predvidjenog kretanja cene, pojedinac ostvaruje dobit u formi fiksnog unapred poznatog dela uloženog novca (obično 70 do 80 odsto uloga), koju mu isplaćuje brokerska kuća (elektronska platforma), dok u slučaju neuspešnog predvidjanja gubi ceo uložen iznos.

Posledica je, po tumačenju NBS, da kupac binarne opcije u proseku gubi novac, jer je sistem dizajniran tako da “šanse” u proseku idu u korist platforme.

“Internet platforme za trgovanje koje nude ove ‘usluge’ ne ispunjavaju potrebne regulatorne zahteve, što ostavlja prostor za mnogobrojne prevare – odbijanje platformi da isplate inicijalno uplaćena sredstava ili ostvarenu zaradu, zloupotreba podataka o korisnicima, manipulacija platformi podacima o stvarnom kretanja cena aktive”, navela je NBS.

Ukazano je da su potencijalne opasnosti za gradjane od poslova sa binarnim opcijama prepoznali i evropski regulatori, koji su preduzeli mere kojima se privremeno ili trajno zabranjuje tržište, distribucija i prodaja binarnih opcija stanovništvu, odnosno “malim” investitorima.

Takodje, na brojne opasnosti i rizike u trgovini binarnim opcijama, kao i povezane prevare, ukazali su i američki regulatori, kao i FBI.

NBS je preporučila gradjanima da budu oprezni i da detaljno analiziraju sve rizike potencijalnog ulaganja finansijskih sredstava u proizvode koji se smatraju visokorizičnim i koji mogu dovesti do značajnih gubitaka.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend