Društvo Ekonomija

Novo sniženje cena rominga u zemljama Zapadnog Balkana

Glavna briga srpskih turista trenutno je spisak zemalja u koje možemo na letovanje, ali dok se situacija sa koronavirusom menja iz časa u čas, mnogi razmišljaju i o troškovima koji ih čekaju u inostranstvu. Zato je sve obradovala informacija da je od 1. jula ove godine stupila na snagu nova faza Sporazuma o snižavanju cena rominga u regionu Zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, BiH i Albanija).
ilusrtacija/pixabay

U ovom periodu se za krajnje korisnike dodatno snižavaju cene dolaznih poziva i prenosa podataka u romingu, pa je tako minut dolaznog poziva, u zavisnosti od operatora, sada jeftiniji za 2 do 3 dinara, dok mobilni internet košta oko 1,5 dinara manje po megabajtu.

Inače, međunarodni telefonski saobraćaj je u značajnom padu zbog korone, pa su tako, prema podacima RATEL-a, mobilni operatori u Srbiji od aprila do juna ove godine zabeležili pad saobraćaja u romingu i do 75 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je domaći saobraćaj dostizao rekord.
 
Jeftiniji dolazni pozivi i mobilni internet
Mobilni operatori u Srbiji nastavili su od 1. jula da usklađuju svoje cenovnike sa RATEL-ovim rešenjem o snižavanju cene rominga u zemljama Zapadnog Balkana, odnosno regionalnim sporazumom koji je u aprilu prošle godine potpisan u Beogradu. Tim dokumentom je predviđeno da se od 1. jula 2020. ponovo menjaju cene dolaznih poziva i prenosa podataka u okviru rominga u Crnoj Gori, Srbiji, Severnoj Makedoniji, BiH i Albaniji.
Kako se navodi u cenovnicima svih operatora koji posluju u Srbiji, a u koje je „Blic Biznis“ imao uvid, cena dolaznog minuta u zemljama Zapadnog Balkana od 1. jula kreće se od 3,53 do 3,6 dinara, a cena megabajta za prenos podataka od 2,10 do 2,15 dinara. Više informacija možete pročitati OVDE.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend