Društvo Ekonomija

Poreska uprava pozvala na samoinicijativno prijavljivanje prihoda

Poreska uprava Srbije pozvala je danas sva fizička lica, koja su propustila da podnesu poreske prijave da to učine, odnosno da obračunaju porez i doprinose sa pripadajućom kamatom i izmire svoje zakonske obaveze, kako bi izbegla prekršajnu odgovornost.

Iz Poreske uprave su istakli da su, na osnovu podataka o uplatama iz inostranstva i njihovim poredjenjem sa podnetim poreskim prijavama o obračunatom i plaćenom porezu samooporezivanjem i pripadajućim doprinosima na zaradu ili drugu vrstu prihoda fizičkog lica kao poreskog obveznika, ustanovili visoku stopu nepoštovanja poreskih propisa i identifikovali ta lica.

„Ovi prihodi ostvaruju se po osnovu pružanja raznih vrsta usluga, a najčešće su to usluge razvoja softvera, prevodjenja, držanja časova stranih jezika, promocije, grafičkog dizajna i druge vrste usluga. Nepoštovanje poreskih propisa ustanovljeno je i kod fizičkih lica koja prihode ostvaruju na društvenim mrežama (‘jutjuberi’, ‘influenseri’), internet kladjenja i slično, kao i kod lica koja su izdavala sopstvene nepokretnosti do 30 dana (‘stan na dan’)“, precizirano je u saaopštenju.

Istaknuto je da će Poreska uprava nastaviti kontinuirano sprovodjenje poreskih kontrola fizičkih lica.

Dodatne informacije mogu se dobiti pozivanjem Кontakt centra na brojeve telefona: 011-33-10-111 ili 0700-700-007 ili neposredno na šalterima „Vaš poreznik“ u filijalama Poreske uprave.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend