Ekonomija

Potrošnja goriva u Srbiji pala, šta će biti sa cenama?

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže za RTS da je u prethodnih šest meseci u zemlji zabeležen pad potrošnje goriva od 10 procenata, ali da je realan pad još veći.
Pixabay/ilustracija

Cene nafte u svetu ponovo su počele da padaju. Razlozi su veći rast zaliha u Americi, ali i to što se zbog novog povećanje broja obolelih od koronavirusa ponovo smanjuje tražnja za gorivom.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, istakao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da je potrošnja goriva indikator i ekonomskih aktivnosti i porasta platežne moći građana.

„U prethodnih šest meseci u Srbiji, beleži se pad od 10 procenata, što nije mali pad naročito kada se zna da su prva dva meseca ove godine imala neverovatan rast potrošnje goriva“, navodi Mićović.

Realan pad, kako je objasnio, još je veći, jer su u tom periodu cene goriva bile vrlo niske i svi su kupovali nešto veće količine i formirali sopstvene zalihe.

Što se tiče cena u Srbiji, Mićović navodi da su one do maja padale, pre svega zbog pada cene sirove nafte, a od maja je krenuo rast cena.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend