Društvo Ekonomija Naše pare

Požarevac ponovo traži privatnog partnera za javni prevoz

Odbornici Skupštine Požarevca bi u četvrtak trebalo da se izjasne o predlogu odluke o izboru privatnog partnera za javni prevoz u Požarevcu. Odluka se pojavljuje nakon skoro tri meseca od kako je Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki rešenjem u celini poništila postupak javnu nabavku zbog čitavog niza nepravilnosti koje su pratile sprovođenje tog postupka.

Grad je za projekat javno-privatnog partnerstva ranije, 28.aprila ove godine dobio saglasnost Vlade Srbije, a dokument je 26.maja usvojen na lokalnoj skupštini. Postupak za izbor partnera pokrenut je 18.juna. Nakon dodele ugovora postupak je poništen početkom oktobra, a nakon žalbe jednog od ponuđača.

Podsećamo, Komisija je tada utvrdila da je konkretna javna nabavka pokrenuta, iako nije bila predviđena u godišnjem planu javnih nabavki, kao i da je za nabavke veće od milijardu dinara, naručilac imao obavezu da imenuje građanskog nadzornika. Komisija je konstatovala da je Odluka o pokretanju postupka javne nabavke doneta dva puta, sa istim zavodnim brojem i datumom donošenja, ali sa dva različita iznosa procenjene vrednosti, što su u Gradskoj upravi Požarevca pravdali „nenamernom greškom“.

Kako saznaje Boom 93, ovog puta javna nabavka bi trebalo da se nađe u godišnjem planu javnih nabavki gradske uprave. Građanski nadzornik ni ovog puta neće biti imenovan jer se u međuvremenu promenio Zakon o javnim nabavkama koji više ne predviđa navedenu obavezu. U predlogu budžeta za 2021.godinu sredstva kojih ranije nije bilo u budžetu za ovu namenu su planirana, ali za drugu polovinu godine, kada se očekuje da će biti izabran privatni partner. U budžetu je planiran iznos od 102.700.000 dinara, što je udeo od oko 2,1 odsto budžeta za 2021.godinu. Uslovi u konkursnoj dokumentaciji ne bi trebalo da budu izmenjeni.

Tekst je nastao u okviru projekta „Transparetno i javno – Gde idu naše pare “ koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Projekat je realizovao autorski tim Boom93. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Uroš Urošević

Bavi se novinarstvom od 1996.godine. Povremeni je dopisnik i saradnik više medija i organizacija u Srbiji. Oženjen, otac dvoje dece.

3 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Naravno komisija u punom sastavu sa jos vise elana posto se sprdaju sa pravosuđem i policijom kao i slucaju javne garaže u Takovskoj ulici gde ima toliko toga nejasnog i sakrivenog.

  • To je bar jednostavno,prevoz na teritoriji grada bi trebalo da radi Arriva Litas,zato što je to požarevačka firma i zato što u toj firmi rade građani iz naše opštine!
    Arriva Litas bi trebalo da se sa opštinom dogovori oko povlašćene cene za đake i da se invalidima,penzionerima i osobama koje primaju socijalnu pomoć omogući besplatan prevoz!
    Em,će opština napokon raditi svoj posao,em će kompanija Arriva Litas dobiti poreske olakšice,em će građani imati koristi!

    • Najeftinija kompanija neka dobije tender ali posteno i korektno da radi op ugovoru zato sluze opstinari i inspecija da kontrolisu a ne arriva ako jekonkurentna onda OK ako ke onda na biro za nezaposlene. To ke kapitalizam.

%d bloggers like this:
Send this to a friend