Društvo Ekonomija Naše pare

Požarevac ponovo traži privatnog partnera za javni prevoz

Odbornici Skupštine Požarevca bi u četvrtak trebalo da se izjasne o predlogu odluke o izboru privatnog partnera za javni prevoz u Požarevcu. Odluka se pojavljuje nakon skoro tri meseca od kako je Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki rešenjem u celini poništila postupak javnu nabavku zbog čitavog niza nepravilnosti koje su pratile sprovođenje tog postupka.

Grad je za projekat javno-privatnog partnerstva ranije, 28.aprila ove godine dobio saglasnost Vlade Srbije, a dokument je 26.maja usvojen na lokalnoj skupštini. Postupak za izbor partnera pokrenut je 18.juna. Nakon dodele ugovora postupak je poništen početkom oktobra, a nakon žalbe jednog od ponuđača.

Podsećamo, Komisija je tada utvrdila da je konkretna javna nabavka pokrenuta, iako nije bila predviđena u godišnjem planu javnih nabavki, kao i da je za nabavke veće od milijardu dinara, naručilac imao obavezu da imenuje građanskog nadzornika. Komisija je konstatovala da je Odluka o pokretanju postupka javne nabavke doneta dva puta, sa istim zavodnim brojem i datumom donošenja, ali sa dva različita iznosa procenjene vrednosti, što su u Gradskoj upravi Požarevca pravdali „nenamernom greškom“.

Kako saznaje Boom 93, ovog puta javna nabavka bi trebalo da se nađe u godišnjem planu javnih nabavki gradske uprave. Građanski nadzornik ni ovog puta neće biti imenovan jer se u međuvremenu promenio Zakon o javnim nabavkama koji više ne predviđa navedenu obavezu. U predlogu budžeta za 2021.godinu sredstva kojih ranije nije bilo u budžetu za ovu namenu su planirana, ali za drugu polovinu godine, kada se očekuje da će biti izabran privatni partner. U budžetu je planiran iznos od 102.700.000 dinara, što je udeo od oko 2,1 odsto budžeta za 2021.godinu. Uslovi u konkursnoj dokumentaciji ne bi trebalo da budu izmenjeni.

Tekst je nastao u okviru projekta “Transparetno i javno – Gde idu naše pare ” koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Projekat je realizovao autorski tim Boom93. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

Avatar

Uroš Urošević

Bavi se novinarstvom od 1996.godine. Povremeni je dopisnik i saradnik više medija i organizacija u Srbiji. Oženjen, otac dvoje dece.

3 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Naravno komisija u punom sastavu sa jos vise elana posto se sprdaju sa pravosuđem i policijom kao i slucaju javne garaže u Takovskoj ulici gde ima toliko toga nejasnog i sakrivenog.

  • To je bar jednostavno,prevoz na teritoriji grada bi trebalo da radi Arriva Litas,zato što je to požarevačka firma i zato što u toj firmi rade građani iz naše opštine!
    Arriva Litas bi trebalo da se sa opštinom dogovori oko povlašćene cene za đake i da se invalidima,penzionerima i osobama koje primaju socijalnu pomoć omogući besplatan prevoz!
    Em,će opština napokon raditi svoj posao,em će kompanija Arriva Litas dobiti poreske olakšice,em će građani imati koristi!

    • Najeftinija kompanija neka dobije tender ali posteno i korektno da radi op ugovoru zato sluze opstinari i inspecija da kontrolisu a ne arriva ako jekonkurentna onda OK ako ke onda na biro za nezaposlene. To ke kapitalizam.

%d bloggers like this:
Send this to a friend