Ekonomija

Privreda bi od početka 2022. godine trebalo da pređe na onlajn fiskalne kase

Dugo se najavljivala i odlagala, ali bi od početka 2022. godine, ipak, mogla da zaživi onlajn fiskalizacija.

Pixabay/Ilustracija

Predlog ovog zakona je upravo prošao Vladu i ušao u skupštinsku proceduru. Ministarstvo finansija posle 15 godina funkcionisanja fiskalnih kasa rešilo je da ih osavremeni.

Novi uređaji moraće da održavaju internet vezu sa Poreskom upravom. Svaka transakcija, pa i primljeni avans za buduću trgovinu, biće istog momenta vidiljivi Poreskoj upravi. Ova novina, kako predviđaju nadležni, koštaće privredu, ali i državu. U budžetu Srbije, u narednom periodu, biće za ove namene odvojeno osam milijardi dinara.

Nadležni nameravaju i da smanje broj onih koji svoje poslove ne moraju da vode kroz fiskalne kase. U fiskalizaciju bi trebalo da uđu svi koji su obeznici poreza na dobit, odnosno dohodak. Ukratko, sve registrovane firme i preduzetnici. Ipak, zakon ostavlja mogućnost da se pojedine delatnosti nakandno – izuzmu. Tako da ćemo tek videti da li će joj i dalje odolevati taksisti i advokati.

– Predloženi Zakon o fiskalizaciji trebalo bi da otkloni nedostatke sadašnjeg modela fiskalizacije i da dovede do efikasnije kontrole svih isporuka dobara i pruženih usluga na malo – stoji u obrazloženju Predloga zakona.

– Novim sistemom fiskalizacije stvaraju se uslovi Poreskoj upravi za efikasnije praćenje i kontrolu poreskih obveznika kod kojih postoji rizik od izbegavanja plaćanja poreza, kao i povećanje broja poreskih kontrola u samom sedištu, čime se smanjuje potreba za terenskim kontrolama. Novi model fiskalizacije predviđa sveobuhvatni obim fiskalizacije, s tim da je izuzetno moguće pojedine delatnosti izuzeti od obaveze evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja samo u posebno opravdanim slučajevima.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend