Ekonomija

Privredna komora Srbije: Uspešni onlajn susreti privrednika iz 25 zemalja

Više od 300 predstavnika kompanija prehrambene, metalske, gradjevinske industrije, IКT i sektora turizma iz 25 zemalja učestvovalo je na onlajn bilateralnim susretima CONNECTO 2020, koje su u okviru Evropske mreže preduzetništva (EEN) organizovali Privredna komora Srbije (PKS) i Institut "Mihajlo Pupin", u saradnji sa partnerima iz regiona, objavila je danas PKS.
blicdomainpictures/ilustracija

Na virtuelnim sastancima od 28. do 30. jula učestvovale su 82 kompanije iz Srbije, a učesnici, kako je navedeno u saopštenju, imaju pozitivna iskustva nakon razgovora sa potencijalnim poslovnim partnerima.

Skup je organizovan u saradnji sa kolegama EEN mreže iz Bosne i Hercegovine i regiona, a tokom tri dana sve firme su imale mogućnost da na jednostavan i efikasan način putem platforme identifikuju poslovne partnere, klijente, dobavljače i zakažu onlajn sastanke.

„Važnost ovakvog načina povezivanja igra ključnu ulogu u vreme pandemije Кovid -19 i problema sa kojima se suočavaju kompanije i privreda u celini. Većina poslovnih skupova se organizuje onlajn što predstavlja izazov kako za same organizatore, tako i za učesnike, a cilj nam je da podržimo firme da ostanu u kontaktu sa poslovnim partnerima i da nadju nove“, objasnila je predstavnica PKS Кatarina Momčilović Matić, navedeno je u saopštenju.

Direktor preduzeća „Znam Кo“, koje se bavi izvozom i uvozom delova za auto industriju i poljomehanizaciju, Milun Stanojević istakao je da se njegova firma delimično uskladila sa novom realnošću, kao i da predstoje tehnička prilagodjavanja i edukacija za ovu vrstu komunikacije u budućnosti.

Naglasio je da je PКS efikasno reagovala i omogućila kompaniji da ostanu u globalnoj ekonomskoj trci.

„Od marta ove godine, kada je počela intenzivnija upotreba novih tehnologija i digitalnih alata, definitivno smo sagledali da je to perspektiva i imperativ u poslu. Onlajn susreti pomažu u pronalaženju novih partnera u novoj relanosti“, rekao je Stanojević.

Sada je, po njegovim rečima, fokus na onlajn poslovnim aranžmanima sa partnerima kao ranije na poslovnim forumuma i drugim skupovima.

Vlasnica kompanije „Zlatni čajevi“ Ivana Čukanovič rekla je da ima iskustva sa onlajn sastancima koji, kako ističe, mogu dosta da pomognu u traženju novih poslovnih partnera.

„Naročito je lako komunicirati sa inostranim poslovnim partnerima koji su navikli na sažete i konkretne razgovore. Smatram da bi bilo veoma korisno da se ovakvi sastanci organizuju po delatnostima na primer proizvodnja hrane-distributer-veleprodaja-maloprodaja-špedicija-ugostitelji. To su delatnosti koje se mogu direktno povezati“, ocenila je Čukanović.

Iz PKS su podsetili da Evropska mreža preduzetništva predstavlja najveću mrežu koja pruža podršku malim i srednjim preduzećima i pomaže im da poboljšaju i inoviraju poslovanje kroz partnerstvo, informisanje i stručnu pomoć.

U prethodnih 12 godina više od 17.000 domaćih preduzeća je koristilo usluge ove mreže, a najveća zainteresovanost je bila za različite treninge, savetodavne usluge, kao i učešće u bilateralnim susretima i kompanijskim misijama.

Usluge EEN u Srbiji sprovodi Кonzorcijum čiji je koordinator PКS, a partneri su Poslovni inkubator Novi Sad, Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu, Institut „Mihajlo Pupin“, Univerzitet u Nišu i Razvojna agencija Srbije.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend