Ekonomija

Srbija emitovala prvu zelenu evroobveznicu, dug veći za milijardu

vetro park vetrenjace
Foto/ vetropark vetrenjače Pixabay ilustracija
Prvi put u svojoj istoriji Srbija je emitovala zelenu evroobveznicu u iznosu od jedne milijardi evra, ročnosti sedam godina, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

U saopštenju se navodi da je evroobveznica je emitovana po “najnižoj kuponskoj stopi ikada” zabeleženoj od 1 odsto i stopi prinosa od 1,26 odsto, uz tražnju investitora koja je tokom aukcije premašila tri milijarde evra.

Srbija je, inače, juče na međunarodnom finansijskom tržištu realizovala dve emisije evroobveznica u evrima (dual-tranche).

Pored zelene, emitovana je i petnaestogodišnja konvencionalna evroobveznica u iznosu od 750 miliona evra, po kuponskoj stopi od 2,05 odsto i stopi prinosa od 2,3 odsto, što je evroobveznica najduže ročnosti koju je Srbija do sada emitovala, a za kojom je tražnja investitora bila veća od 2,5 milijardi evra.

Emisijom zelene obveznice Srbija je postala jedna od malobrojnih evropskih zemalja i jedina evropska država van Evropske unije koja je emitovala zeleni instrument, navodi NBS.

Prikupljena sredstva biće iskorišćena isključivo za finansiranje ili refinansiranje novih i postojećih rashoda usmerenih na postizanje još održivijeg rasta naše ekonomije, putem ulaganja u oblasti obnovljive energije, energetske efikasnosti, saobraćaja, održivog upravljanja vodama i sprečavanja i kontrole zagađenja.

“Кoliko su današnje emisije bile uspešne, govori i to što je Srbija tokom dana od početnih uslova uspela da snizi kamatne stope za petinu, odnosno 20 odsto (odnosno 0,35 procentnih poena) kod zelene sedmogodišnje obveznice i za 13 odsto (odnosno 0,30 procentnih poena) u slučaju konvencionalne petnaestogodišnje obveznice”, naglasila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend