Društvo Ekonomija

Šta donose izmene Zakona o PIO?

ilustracija/pixabay
Samo radnicma koji su po sili zakona morali da se penzionišu pre 65. godine, jer su zbog stečaja ili restrukturiranja firme morali da prevremeno završe radni vek, novim izmenama Zakona o PIO biće ukinuti penali i dobijaće punu starosnu penziju, dok će ostalima ta "kazna" ostati trajna.
To je najvažnija izmena u Nacrtu ovog dokumenta u kome nema ni naznaka da bi penali za sve ostale kategorije prevremeno penzionisanih mogli da budu privremena mera odnosno da važe samo do regularne starosne granice, što je bio zahtev jednog dela javnosti među kojima su i sindikati.
Da li će nakon javne rasprave, koja traje do 2. aprila, predlagač promeniti mišljenje o ovom problemu, za sada je neizvesno, ali ono što je izvesno to je da nema ni nagoveštaja pomeranja i pooštravanja starosne granice za odlazak u penziju nakon navršenih 65 godina života ni za muškarce ni za žene. Time je stavljena tačka na spekulacije koje su bile poslednjih meseci da ćemo zbog neodrživosti penzijskog sistema još stariji morati da završimo radni vek.
To praktično znači da neće biti značajnijih izmena važećeg Zakona o PIO, izuzev u delu koji se odnosi na radnike koji su po sili zakona morali da se penzionišu pre 65. godine. Njima će sada umesto uredbom pravo na punu starosnu penziju biti regulisano zakonom i to na osnovu ugovora koji su ranije potpisali sa vladom.
Drugim rečima, oni će zakonom steći pravo na ukidanje penala za odlazak u penziju pre 65 godine, jer je reč o radnicima koji su protivno svojoj volji morali da se penzionišu zbog činjenice da su im firme otišle u stečaj ili u restrukturiranje, a oni su do penzije imali još dve, odnosno pet godina.
Prema saznanjima Blica ove promene su inicirane zato što je reč je o osobama koje su prihvatile program Vlade Srbije za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju, ali su zbog izmena zakona iz 2014. godine, umesto starosne, ostvarile pravo na prevremenu starosnu penziju sa trajnim umanjenjem iznosa ove penzije.
Više informacija možete pročitati OVDE.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend