Ekonomija

Stižu na naplatu kamate na minus i kartice iz perioda moratorijuma

Tromesečna pauza u otplati obaveza bankama, za one koji su to prihvatili, nije se odnosila samo na moratorijum u otplati kredita, već i drugih obaveza poput kamate na dozvoljeni minus i kreditne kartice. I one počevši od jula stižu na naplatu, o čemu banke uveliko obaveštavaju korisnike.
Boom93/Marko Veljković/Ilustracija

U Udruženju banaka Srbije (UBS) kažu da, ako su građani tokom moratorijuma koristili dozvoljeni minus, oni će kamatu na taj novac platiti odloženo. „Kamatu za minus u martu platiće krajem juna, za april krajem jula, a za maj krajem avgusta. Ukoliko takvu obavezu imaju i ona im dospeva u navedenim mesecima, dobro je da razmisle da li će i u tim mesecima koristiti dozvoljeni minus ili će to previše opteretiti njihove račune”, kažu u ovom udruženju.

Pošto je kamata na dozvoljeni minus najskuplja bankarska usluga za one koji su je koristili stići će i nemali iznos.

Prema podacima Narodne banke Srbije, za maj kamata na dozvoljeno prekoračenje u proseku na godišnjem nivou iznosi 28,7, dok je na nedozvoljeni 36,3 odsto.

Prema podacima Udruženja banaka 5,3 miliona korisnika ima čak 7,8 miliona tekućih računa. Iznos dozvoljenog prekoračenja je čak 47 milijardi dinara, a u docnji, što znači nedozvoljenom prekoračenju, čak je 216.000 korisnika.

Što se tiče naplate kamate iz perioda moratorijuma po kreditnim karticama, zavisno od vrste ugovora koji banka ima s klijentom, biće nastavljena od jula.

„Za korisnike revolving kreditnih kartica kod kojih se izmirenje obaveza obavlja minimalnom uplatom pet, deset, 20 odsto, redovna kamata biće pripisana glavnici duga i naplaćivaće se redovnom mesečnom dinamikom, o čemu će banka uredno obavestiti svoje klijente. Redovna kamata će se po isteku moratorijuma pripisati nedospeloj glavnici i korisnik će biti u obavezi da plaća minimalni procenat mesečne otplate kako je ugovorom već ranije definisano”, objašnjavaju u udruženju.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend