Ekonomija

Svetski turizam zbog koronavirusa izgubio 320 milijardi dolara

Svetski turizam je zbog pandemije koronavirusa u prvih pet meseci 2020. izgubio 320 milijardi dolara, u poređenju sa istim periodom prošle godine, saopštila je Specijalna agencija UN za turizam (UNWTO).

pixabay/ilustracija

„To je trostruko veći gubitak za međunarodni turizam nego tokom svetske ekonomske krize 2009. godine“, ocenila je ta organizacija UN, sa sedištem u Madridu.

Broj međunarodnih turista je od januara do maja ove godine opao za 56 odsto, u odnosu na isti period 2019. godine, odnosno za 300 miliona turista, navela je UNWTO.

„Ovi poslednji podaci su jasno istakli važnost ponovnog pokretanja turizma, i to što pre to bude bilo bezbedno. Dramatičan pad međunarodnog turizma doveo je u rizik od opstanka milione domaćinstava koji zavise od turista, uključujući i zemlje u razvoju“, ocenio je generalni sekretar UNWTO, Zurab Pololikašvili.

Ova agencija UN istovremeno primećuje postepeno i oprezno poboljšavanje situacije, naročito na severnoj hemisferi, posle delimičnog otvaranja granica unutar Šengen zone EU 1. jula. No, uprkos tome, indeks poverenja UNWTO pao je na rekordni nivo, i za period od januara do aprila ove godine, ali i za izglede za maj-avgust.

Mnoge članice Stručnog turističkog panela UNWTO očekuju da međunarodni turizam počne da se oporavlja u drugoj polovini godine, dok neki smatraju da će to biti tek u prvoj polovini sledeće godine.

Kao najveće probleme za ponovno buđenje turizma eksperti navode činjenicu da su mnoge granice i dalje zatvorene, i da su na snazi putničke restrikcije, dok su SAD i Kina, velika turistička tržišta, i dalje u zatišju, i da svet još nije prevazišao strah od novog jačanja koronavirusa, i eventualno novih policijskih časova i karantina.

Ono što, takođe, brine turiste je i nestabilna globalna ekonomska situacija, i najave da bi ona dodatno mogla da se pogorša u narednim mesecima, zaključuje UNWTO.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend