Ekonomija

Tabaković: U Srbiji najmanji pad ekonomskih aktivnosti u Evropi u ovoj godini

Nove prognoze Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Evropu manje su pesimistične nego pre tri meseca, a dok se za veliki broj zemalja projektuje veliki pad ekonomske aktivnosti u ovoj godini, najbolji ishod se predvidja u Srbiji i Litvaniji, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.
N1/printscreen

Kako je saopšteno iz kabineta guvernera Narodne banke, Tabaković je na virtuelnoj konferenciji generalnog direktora MMF sa guvernerima i ministrima finansija srednje, istočne i jugoistočne Evrope, na kome se diskutovano ekonomskim izgledima i izazovima za Evropu u uslovima pandemije korona virusa, rekla da se “za Srbiju projektuje ubedljivo najbolji rezultat u Evropi u ovoj godini”.

“Ako uzmemo u obzir i poslednje saopštenje MMF nakon završene pete revizije aktuelnog Instrumenta za koordinaciju politike, za Srbiju se projektuje ubedljivo najbolji rezultat u Evropi u ovoj godini”, kazala je Tabaković.

Tabaković je rekla i da je tokom sastanka zaključeno da su evropske zemlje koje su u prethodnom periodu kreirale fiskalni prostor bile u mogućnosti da donesu i sprovedu velike fiskalne pakete, a medju njima je i Srbija.

Kako se navodi u saopštenju kabineta guvernera NBS “centralne banke širom Evrope znatno su ublažavale monetarne politike različitim kanalima”, dok su u nekim ekonomijama “drastično smanjene i kamatne stope, a medju njima je i Srbija, koja je sa Evropskom centralnom bankom zaključila i preventivnu repo liniju, kao još jedan kanal za vanredne situacije”.

“Srbija se ističe i po merama kojima je centralna banka podržala likvidnost svih učesnika, podstakla kreditnu aktivnost i sprečila poremećaje na finansijskim tržištima. Srbija je pomenuta i u grupi zemalja koje su donosile čitav set mera kojima se olakšava finansijska pozicija gradjana i privrede, uključujući i privremeni moratorijum na plaćanje kreditnih obaveza prema bankama”, rekla je Tabaković.

Kako je rečeno na sastanku, centralne banke i vlade širom Evrope odobrile su mere pomoći dužnicima kako bi ublažile ekonomske poremećaje, sprečile volatilnosti na finansijskim tržištima i očuvale finansijsku stabilnost.

“U Srbiji smo reagovali pravim i pravovremenim merama, a po obimu reakcije među zemljama smo koje su obezbedile najveću podršku svojim gradjanima i privredi. Očuvali smo stabilnost i činićemo sve da Srbija brzo nadoknadi ovu kriznu godinu”, kazala je Tabaković.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend