Društvo Ekonomija

Trećina firmi u Srbiji prešla na onlajn poslovanje

Osnaživanje elektronske trgovine i digitalni marketing vide kao strategiju oporavka bez obzira na to da li posluju samo na domaćem tržištu.
Publicdomainpictures/Ilustracija

Trećina firmi u Srbiji je spremno dočekala pandemiju kovida 19, pa su već postojeće onlajn kanale poslovanja osnažile i dobro se snašle u ovim vanrednim okolnostima. Većina ostalih preduzeća istakla je da su digitalna rešenja važna za njihov dalji oporavak od krize, pokazala je anketa „Zajedno kroz krizu”, koju su u junu sproveli Projekat saradnje za ekonomski razvoj USAID-a i Privredna komora Srbije.

Internet prisustvo i elektronska trgovina se globalno pokazuju kao bitne poluge rasta pre krize, dok su sada osnovni oslonac za firme u novim uslovima poslovanja. Neki su, naravno, spremnije dočekali ovu krizu, ali su svi svesni koliko je važno onlajn prisustvo, posebno kada se ceo svet okreće ovom načinu poslovanja.

– Jedna trećina firmi planira da otvori nove kanale oglašavanja primenom digitalnog marketinga, da digitalizuje poslovne procese i prilagodi proizvodni portfolio novonastaloj situaciji na strani tražnje. Oko 13 odsto firmi kao svoj odgovor na krizu otvorilo je onlajn prodavnicu ili to planira da uradi. Firme koje su uključene u međunarodne lance snabdevanja, čak 40 odsto njih, nešto su više radile na promenama, prilagođavanju ili uvođenju novih proizvoda, navodi se u ovom istraživanju.

Ko ne može u potpunosti da posluje onlajn? Dve trećine firmi zbog prirode posla nisu u mogućnosti da potpuno pređu na onlajn poslovanje. Nalazi pokazuju da prelazak na poslovni model van fizičkog prostora gotovo potpuno zavisi od delatnosti preduzeća, pa su tako firme iz sektora turizma, transporta i industrije sa umanjenim mogućnostima za onlajn poslovanje ili potpuno bez njih, navode iz Projekta ekonomske saradnje USAID-a. Čitavo istraživanje je, objašnjavaju, pokazalo da bi kompanije trebalo da ulože napor da pronađu makar mali prostor za ulazak u onlajn poslovanje, bez obzira na industriju iz koje dolaze.

 

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend