Ekonomija

U banku po moratorijum

Svi oni koji su zbog posledica pandemije zapali u finansijske teškoće i ne mogu kao ranije da izvršavaju obaveze prema bankama i lizing kućama mogu da traže predah u plaćanju
Boom93/Marko Veljković/Ilustracija

Iako su u javnosti mere Narodne banke Srbije popularno nazvane treći moratorijum, radi se zapravo o personalizovanom, ličnom moratorijumu koji ne važi automatski za sve dužnike kao prva dva, već samo za one koji ga zatraže od pomenutih poverilaca. I koji moraju da ga odobre dužniku ako su ispunjeni uslovi koje je taksativno navela centralna banka.

Prilikom propisivanja uslova ovog moratorijuma, NBS se očigledno rukovodio time da ima onih kojima zarade nisu smanjene i ne kasne im plate, pa zašto bi onda dobili povlasticu da ne plaćaju obaveze. Na primer, zaposleni u javnom sektoru.

Dužnička slika privrede i stanovništva, bar prema zvaničnim podacima Udruženja banaka, ni približno nije crna kao što bi se na prvi pogled moglo pomisliti. Prema njihovim poslednjim podacima za kraj septembra ove godine, učešće docnje, tj. kašnjenja u ukupnom dugu svih bankarskih kredita koji su u otplati, iznosilo je samo 3,6 odsto. Ovaj podatak je čak povoljniji nego poslednji dan prethodne godine kada su kašnjenja činila 4,5 odsto mase kredita u tečaju. Poređenja radi, „najcrnji“ podatak o docnji bio je krajem 2015. godine, kada je čak 18,6 odsto iznosilo kašnjenje u dugu ukupnih bankarskih kredita.

Podatak o malim kašnjenjima je sasvim logičan, jer su dužnici bili zaštićeni sa dva opšta moratorijuma u trajanju od pet meseci kada nisu ništa morali da plaćaju, pa je zato logičnije da merodavan bude neki kasniji podatak o kašnjenju, na primer decembarski koji razumljivo još nije poznat.

Više informacije možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend