Ekonomija

U Srbiji u septembru mesečna inflacija 0,8 odsto, medjugodišnja 5,7 odsto

novac evro
Pixabay/Ilustracija
U Srbiji je u septembru ove godine mesečna inflacija iznosila 0,8 odsto, a medjugodišnja 5,7 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, kojima se meri inflacija, u septembru su u poredjenju sa decembrom 2020. godine u proseku povećane za 5,4 odsto.

U septembru su poskupeli hrana i bezalkoholna pića (2,3 odsto), usluge restorana i hotela (0,8 odsto) i stanovanje, voda, električna energija, gas i druga goriva (0,5 odsto).

Rast cena je zabeležen i u grupama odeća i obuća, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana i zdravstvo (za po 0,4 odsto), alkoholna pića i duvan (0,2 odsto), kao i transport, komunikacije i obrazovanje (za po 0,1 odsto).

Pojeftinile su rekreacija i kultura (2,4 odsto).

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend