Ekonomija

Udruženje banaka ne očekuje rast nenaplativih kredita u zemlji

Bankarsko tržište u Srbiji je stabilno, likvidno i kapitalizovano i ne očekujem porast nenaplativih kredita, kaže sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić. On je to izjavio povodom upozorenja Bundesbanke da su sada banke na udaru krize izazvane koronavirusom.
pixabay/ilustracija

Vasić je za Tanjug rekao da je država izdvojila značajan iznos sredstava da bi se predupredila finansijska kriza zbog kovida 19 koji je poremetio ceo svet.

– Brzina nalaženja vakcine bitno će uticati na dalja očekivanja. Za sada je bankarsko tržište stabilno, likvidno i kapitalizovano. Pratimo razvoj situacije – navodi Vasić upitan o upozorenjima Bundesbanke.

Naveo je da je i Narodna banka Srbije, kao i sve druge centralne banke, preduzela mere kako bi se izbegao udar na banke i kako bi se usporio pad privredne aktivnosti.

– Siguran sam da sve mere utiču na to da, i ako bude porasta nenaplativih kredita, taj rast bude mali – rekao je Vasić.

Naveo je da je nivo nenaplativih kredita 2015. godine bio veći od 20%, a da poslednji podaci pokazuju da je trenutno 3,5 ili 3,6% što je, kaže, jako nisko.

– U toj oblasti smo vodeći u regionu. Svuda je nivo nenaplativih kredita između 10 i 15%. Ako i bude porasta nenaplativih kredita, on će biti jako mali. Sve mere koje su preduzete imaju za cilj da spreče rast nenaplativih kredita – rekao je Vasić.

Objasnio je da će iduće godine u junu biti poznato koliko će iznositi porast nivoa nenaplativih kredita, kada ističe garantna šema i napomenuo da je siguran da neće biti nekog velikog porasta nenaplativih kredita zbog krize izazvane epidemijom koronavirusa. Vasić kaže da se beleži rast kreditne aktivnosti stanovništva u proseku između sedam i osam odsto, a privrede oko 10%.

– Uzimaju se krediti, što je dobro za privredu. Dva moratorijuma na otplatu kredita, garantna šema države koja podrazumeva pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima, sve su to elementi koji daju stabilnost finansijskom sektoru – kaže Vasić.

Naveo je da je da već godinu i po dana dve do tri banke u Srbiji nude mogućnost otvaranja računa i dobijanja manjeg kredita “na daljinu”, a da su dve do tri u postupku dobijanja saglasnosti NBS za otpočinjanje tog postupka.

– Niko od država sa prostora nekadašnje Jugoslavije nema tu funkcionalnost do nas – rekao je Vasić i naveo da je u poslednjih nekoliko meseci više urađeno u procesu digitalizacije bankarskog sektora nego za poslednje dve, tri godine. Kaže da je bankarski sektor u vanrednom stanju dokazao da može da radi na daljinu, da su se klijenti digitalno opismenili i počeli da više koriste mobilno i elektronsko bankarstvo.

– Kad smo imali vanredno stanje i nemogućnost da odlazimo u eksproziture više od 350 klijenata je dobilo kredit na daljinu i otvorilo račun na daljinu – kaže Vasić.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend